Майчинство

Хамак, кенгуру, слинг шал или детска количка?

Кое е най-полезно за бебето?

16.06.2017г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Още от съвсем малко бебето проявява голямо любопитство. За него е удоволствие да ви придружава от стая в стая, да ви следи с поглед, да слуша как му говорите.

Доставете му това удоволствие като го сложите в малък хамак или платнено столче с облегалка. След няколко дни адаптация бебето ще се чувства много удобно в него и ще е с усещането, че е част от живота на семейството.

Внимавайте да не слагате столчето нависоко, защото има опасност да падне!

Носите ли бебето в шал, увит около гърдите ви, осигурявате възможност за много голяма физическа близост. Шалът, обикновено с размери 4,60 м или 5,20 м, когато е добре вързан, позволява най-подходящата поза на бебето с оглед неговото здраве и удобство.

То седи с опора върху дупето и бедрата, а гръбчето му е добре подпряно. Носачът също е в добра поза: бебето е плътно прилепнало за него и центърът на тежестта е на естественото си място. С малко упражнения бързо ще установите колко лесно шалът се нагласява към физическите характеристики на носача.

Всички подробности за този традиционен и същевременно модерен начин за носене на бебето лесно ще откриете в интернет.

Кенгуруто, което се слага отпред на гърдите и е с облегалка за главата, ви дава възможност да носите бебето до себе си, а ръцете ви да са свободни. Бебето се гуши във вас, преоткрива спомена за вашата походка и за ударите на сърцето ви. Обикновено се чувства отлично и с часове можете да го носите, без да недоволства.

Колички? Трудно заспиване? Сложете бебчо в кенгуруто и като майка кенгуру си вършете домакинската работа. Налага се да излезете на пазар? Вашето бебе ще се чувства много по-добре, притиснато на топло до гърдите ви под палтото, отколкото самичко в количката.

Не се безпокойте за прешлените му или за гръбначния стълб. Нима африканските бебета, които от раждането майките им носят на гръб, не стават отлични атлети? Бебето започва да ви натежава при по-продължителни разходки? В такъв случай доверете бебето и кенгуруто на таткото.

Разчитате ли на количка за разходката на бебето, е необходимо да го повдигнете така, че то да е в полуседнало положение, за да вижда какво става наоколо. Ако е легнало и главата му е дълбоко във вътрешността на количката, разходката определено е безинтересна за бебето.

Любопитството е жизненоважно за детето. Това е силата, която го подтиква да научава нови неща и да открива света. И то ще вложи голяма енергия в него. Ако любопитството се съчетае с удоволствие и обогатяване, тогава то ще остане до края на детството му. Именно в това се крие интелигентността на бебето: силата, с която то полека-лека опознава обкръжаващата го среда и се старае да я разбира и променя.

Бебето ще натрупа неподозирано количество познания благодарение на богатия опит и изследвания на случващото се около него.

* * *

Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“

Снимка: pixabay

Коментирай
Здраве и красота