Майчинство

Думи, които родителите никога не трябва да казват пред децата

Децата не трябва да чуват подобни реплики

19.08.2017г. / 11 17ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Често родителите си мислят, че децата не забелязват разговорите между тях, защото са прекалено малки да разбират. Това не е вярно. Всяка дума, всяко изречение и жест правят силно впечатление на децата. В крехката детска възраст те са като попивателни гъби и регистрират, макар и подсъзнателно, всяка дума на родителите си. 

Ето защо родителите трябва да са много внимателни в подбора на думи пред децата. Какво никога не трябва да си казвате пред децата?

„Ти си пълен идиот!“

Колкото и да сте ядосани на партньора си, колкото и да ви се иска да го ударите с нещо по главата, не казвайте подобни изречения пред децата. Това е опасен урок за тях, защото ще свикнат, че могат спокойно да обиждат най-близките си хора. Това ще се превърне в модел на поведение за тях в бъдеще. 

Правилни отговори на най-трудните въпроси, които задават децата

И второ – постепенно ще изгубят уважение към другия родител, когото наричате „идиот“, „глупак“, „несретник“ и всякакви подобни унизителни квалификации. 

„Ако детето не беше закъсняло с приготвянето за училище, щях да имам време да мина през химическото.“

Каквото и да стои помежду ви, каквито и обстоятелства да са попречили да свършите едно или друго нещо, не намесвайте децата. Те не са виновни и отговорни за свършеното или несвършеното от вас, и нямат нищо общо с брака и задълженията ви. Това важи на всички нива, не само в дадения пример. 

„Видях те да флиртуваш с онази самотна майка в магазина.“

Ако детето ви чува да си разменяте подобни реплики на ревност, ще се разтревожи, че нещо може да се случи с брака ви. Децата са много чувствителни на тази тема и нещото, което много ги плаши е раздяла между родителите. Не се изпускайте за подобни съмнения пред децата. 

„Майка ти ме вбесява.“

Майката на партньора ви е и баба на децата. Често се случват дрязги и неразбирателства между поколенията, но те не трябва да стават достояние на децата. С тази реплика може да отблъснете и партньора си, критикувайки неговото семейство. 

Свързани статии

„Ако продължаваш да харчиш така, ще се разорим.“

Децата трябва да се чувстват сигурни вкъщи, да знаят, че родителите им са отговорни към тяхното благосъстояние. Ако имате финансови проблеми, трябва да говорите за тях и да намерите решение самостоятелно, без да намесвате децата в тези спорове. 

Какво не трябва да казвате на съпруга си?

Важно е също да сте на едно мнение по отношение на управлението на финансите в семейството, за да научите и децата си как да боравят с парите, да пестят, да преценяват за какво да харчат. Това ще им е полезно в бъдеще. 

„Позволяваш на децата да правят каквото си искат.“

Дори това да е вярно, трябва да го обсъдите с партньора си насаме, а не пред децата. Те не трябва да чуват, че единият им родител е доброто ченге, а другият лошото. Дисциплината, на която искате да научите децата, трябва да е уеднаквена предварително и двамата да сте съгласни по основните опорни точки.

Коментирай
Здраве и красота