Майчинство

Свръхактивно дете – как да се справим?

Съвети от специалиста Ан Бакюс

22.08.2017г. / 13 56ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Периодът между 18 месеца и 2 години е бурен и труден най-вече за родителите. Детето на тази възраст е изключително активно, любопитно и изпълнено с енергия. 

Понякога обаче детето може да се окаже свръхактивно. Как да се справим с това?

На тази възраст всички деца са свръхактивни. Ясно е, че някои изглеждат по-трудни от други. Те сякаш преживяват дяволска фаза от развитието си. Притежават колосална сила и енергия, която впрягат за вършене на глупости и за инатене.

Родители, обърнете внимание и на по-голямото дете!

Понякога изпитвате чувството, че нищо и никой не може да се справи с тях. Омаломощават всички, които се занимават с тях, и най-вече майките си. Възникналото напрежение в семейството води до омагьосан кръг и човек просто не знае как да излезе от него. Ето три отличителни черти за характера на този вид деца:

Първо, това са деца, чието равнище на активност е много високо: винаги са в движение, никога не стоят на едно място, никога не изглеждат уморени. В края на краищата се превъзбуждат и загубват всякакъв контрол над постъпките си. Те преминават от една дейност към друга. Не са в състояние да се концентрират, да слушат или да стоят спокойно няколко минути. Прекалено голямо изискване за тях е да се съсредоточат върху една задача или да разглеждат някоя книжка. 

За сметка на това тези деца ненавиждат да прекъсвате заниманията им или да вземате предмета, който държат. Настояват сами да решават какво да правят, а не вие. Всяка принуда, упражнявана над тях, се изживява болезнено. Ето защо е трудно да им наложите режим: лягането и часовете за ядене са  истинско изпитание на силите. 

Какво означава „добра“ играчка?

Нерядко такива деца имат проблеми със съня или храненето. 

Освен това са прекалено чувствителни и реагират брутално и крайно на всяка промяна в обстановката: настръхват, превъзбуждат се или изпадат в ярост за дреболии. Някои от тях са имали проблеми със съня още като бебета и често са плачели. 

* * *

Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“

Коментирай
Свободно време