Майчинство

8 неща, които всеки педиатър иска родителите да знаят

Здравето на децата е най-важно

26.09.2017г. / 14 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Малките деца се разболяват често, докато изградят и укрепнат имунната си система. Това притеснява силно родителите. Заради безпокойството си много от тях са склонни да вземат прибързани решения за здравето на децата си, базирани на съвети от роднини, близки, съседи, интернет.

Всички тези източници обаче не са надеждни и могат да усложнят още повече здравословното състояние на децата. Всеки педиатър би искал родителите да знаят някои неща преди да вземат прибързани решения за здравето на децата си.

1. Престанете да търсите медицински съвети в интернет.

Намирането на информация за здравето на децата във форумите и социалните мрежи крие огромен риск. В мрежата може да се открие полезна информация и това е безспорно, но тази информация трябва да бъде обсъдена със специалист при всички положения.

Защо е важно децата да виждат любовта на родителите си?

2. Не ходете в спешното за всичко.

Много родители тичат към спешното за дреболии без да има нужда. За да си спестите стреса, както и този за детето, винаги първо се съветвайте с педиатъра, който наблюдава детето ви. Той ще ви посъветва най-добре какво да предприемете преди да се втурнете към спешния кабинет.

3. Спрете да настоявате за антибиотици.

Някои родители не разбират, че антибиотиците не са лекарства, които се предписват за настинка и вирусни инфекции. Ако детето започне да проявява по-изявени симптоми, те настояват пред лекарите за предписание на антибиотични препарати.

Само педиатърът ви ще реши дали това се налага. Ненужният прием на антибиотици не лекува, обърква имунната система и прави резистентни на бактериалните инфекции не само самите микроорганизми, но и организма на децата.

4. Не отказвайте ваксинации.

Докато някои родители настояват за излишни лекарства, други се плашат от тях като дявол от тамян. Благодарение на ваксините днес сме успели да тушираме някои животозастрашаващи болести от миналото. Отказът от ваксиниране на децата може да застраши здравето им.

10 психологически проблема, за които са виновни родителите

Доверете се на лекаря. Той знае кога е подходящият момент за поставяне на ваксината, тъй като рискове все пак съществуват.

5. Спрете да позволявате на децата да стоят пред телевизора цял ден.

Времето, прекарано пред екрана, трябва да е ограничено. Това се препоръчва от педиатрите не само с оглед на запазване здравето на зрението на децата, но и физическата им активност. Подрастващите трябва да прекарват достатъчно време в игри на открито, за да укрепва тялото им и имунната им система.

Свързани статии

6. Не мислете, че времето, прекарано навън през есента и зимата е в основата на настинките и грипа.

Много родители правят грешката да не извеждат децата навън в студените месеци, за да не се разболеят. Запомнете – с подходящо облекло децата няма как да се разболеят просто така заради студа. Разболяват ги вирусите и микробите, а не студът сам по себе си. Напротив – умерено прекараното време навън помага на имунната система да подобри своите защити.

7. Не използвайте клечки за уши при бебета и малки деца.

За да избегнете риска от набутване на ушната кал още по-навътре, не използвайте клечки за уши, а специални вакуумни помпи след задължителната консултация с педиатъра. С тяхна помощ ще издърпате насъбраното восъкоподобно вещество, вместо да го вкарате по-навътре.

8. Не се паникьосвайте, когато детето има температура.

Повишаването на температурата е признак, че имунната система се бори с атакуващите организма микроби и патогени. Опасно е само когато температурата започне да превишава границата от 39 градуса. При малките деца тази граница крие риск от гърч. Но ако температурата е под и около 38 градуса, оставете организма да се справи сам с инфекцията.

Коментирай