Майчинство

5 причини детето да е постоянно гладно

И решенията

26.10.2017г. / 11 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много деца са злояди. Истинско предизвикателство за родителите е да накарат такива деца да се хранят нормално. Други деца имат така наречения здравословен апетит.

Съществува и проблем, свързан с ненаситния глад при децата. Той може да е провокиран от различни причини, но добрата новина е, че има и лесни решения за справянето с него.

Ето някои немедицински причини, поради които децата могат да изпитват неистов глад.

1. Правят хранителни асоциации.

Ако при всеки нервен изблик на детето родителят му дава храна, за да го успокои, детето прави хранителна асоциация. Така всеки път то ще иска да получи своята награда.

11 сигурни начина злоядото дете да яде с удоволствие

Подаването на храна за награда в колата, навън в парка или на което и да е друго място различно от масата за хранене, вреди на децата.

За да се справите с проблема, въведете правила за хранене в точен график през деня и винаги на маса за хранене.

2. Детето се чувства лишено от нещо.

Ако детето е подложено на лишения от десерти и сладкиши, то ще започне да става тревожно. Ще иска да яде все по-често, ще изпитва силен глад, особено гледайки останалите деца.

Едно от възможните и здравословни решения е движението. Запишете детето на спорт, където да изразходва енергия и калории. Това ще помогне в контрола на теглото.

3. Липса на засищаща храна.

Децата често ядат пакетирани храни, които носят много излишни празни калории, но не засищат. Ето защо скоро след като детето е изяло любимия си пакет с чипс, отново е гладно.

Опитайте се да наблегнете на истинските хранителни вещества, за да компенсирате глада, да удължите ситостта и да разредите интервалите, в които детето огладнява.

Едни от най-полезните храни за растящото бебе

4. Ежедневното им меню е лишено от любими ястия.

Когато родителите карат детето насила да яде здравословни ястия, които обаче то иначе мрази, гладът ще го преследва много често. Човек се храни не само с тялото, но и с душата.

Децата, а и възрастните, са склонни да преяждат като похапват нещо любимо след като вече са се нахранили с гозба, която не им е по вкуса. Така да се каже – оправят си послевкуса след хранене.

5. Бърз растеж.

Често децата, които израстват по-бързо от останалите си връстници изпитват силен и чест глад. Някои периоди от растежа също се характеризират с повишен апетит.

Можете да въведете ред в тези гладни изблици като отново изградите график за хранене, който детето да спазва. Менюто трябва да е разнообразно, вкусно, апетитно и даващо енергия. Така неистовият глад ще бъде овладян по-лесно.

Коментирай