Майчинство

Круп при малки деца – какво трябва да знаем

За симптомите, лечението и родителското безпокойство

01.11.2017г. / 12 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Някои заболявания и състояния са характерни за детския период от 6 месеца до 5 години. Обикновено те се надрастват с времето. Лекарите съветват родителите да са по-търпеливи и спокойни, въпреки че е трудно за един родител да гледа детето си как се мъчи.

Подобна е ситуацията с крупа. Той е сравнително често срещано състояние, характерно за тази възраст. При него най-плашеща е лаещата кашлица, която звучи наистина ужасяващо за ушите на родителите.

Какво представлява круп?

Крупът има лоша слава сред родителите, понеже лаещата кашлица звучи много страшно. Заболяването се изразява с възпаление и оток на горната част на дихателните пътища и обикновено засяга деца между 6 месеца и 5-6 години. Често се проявява през зимата и ранната пролет.

10 признака, че се справяте добре като родител

Основната причина за появата на круп са вирусите, особено т. нар. параинфлуенца вирус. По-рядко състоянието може да се причини от алергии и някои видове бактерии. Макар да е плашещо както за родителите, така и за децата, в повечето случаи отминава от само себе си и се лекува при домашни условия.

Важно: Ако симптомите не изчезнат до 30-45 минути в запарена (силно овлажнена) среда, непременно потърсете лекарска помощ. Ако детето ви започне да отделя много слюнка или се появят затруднения в преглъщането и дишането (след като сте го успокоили), или ако устните и ноктите започнат да посиняват, веднага се свържете с лекаря. Възможно е симптомите на круп да прикриват едно рядко заболяване, наречено епиглотит, което представлява възпаление на трахеята.

Могат ли възрастните да получат круп?

Да, при контакт с дете, болно от круп, повечето възрастни и големи деца се разболяват от „настинка“. Круп се причинява от вирус, а вирусите са силно заразни. Малките деца са особено уязвими към круп, понеже дихателните им пътища са по-тесни. Обаче не се заблуждавайте: това, че не лаете като куче, не значи, че не сте прихванали инфекцията.

Как да разбера дали съм се заразила?

Ако няколко дни след пристъпа на круп при детето получите напомнящи на настинка симптоми – хрема, запушен нос, кашлица и зачервено гърло, най-вероятно сте се заразили.

10 тайни на родителите, отгледали щастливи деца

Параинфлуенцата и другите вируси, причиняващи круп, често се проявяват в смекчен вид при възрастните, но понякога водят и до по-сериозни проблеми като упорита кашлица и пневмония. Така че бъдете внимателни и взимайте предпазни мерки!

Има ли начин да предотвратя разпространяването на вируса?

Няма да ви е лесно да се насилите да си измиете ръцете в три през нощта, когато мислите само как да се вмъкнете обратно в леглото си. Обаче трябва да го направите. Това е най-ефективният начин да се справите с разпространението на вируса, предизвикващ круп.

Ето и някои други съвети:

  • Старателно изхвърляйте използваните кърпи и всичко останало, с което сте бърсали слюнки и носове. И не забравяйте отново и отново да си измиете ръцете. Нямате представа колко много майки пропускат да го направят, след като издухат носа на детето си!
  • Не целувайте детето си по лицето, ако има круп. (Ако искате да изразите обичта си, целунете го по главичката.)
  • Мийте играчките с топла вода и сапун. Това ще намали вероятността другите деца в къщата също да се заразят.

* * *

Откъс от книгата „Наръчник за оцеляване на младата майка“ на д-р Дженифър Уайдър
Издателство КИБЕА

Коментирай