Майчинство

4 причини да не оставате заедно само заради децата

Отговорите на някои въпроси ще ви помогнат

10.11.2017г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много двойки избират да запазят връзката си в името на децата. Те смятат, че разводът е лош вариант, тъй като по правило всяко дете трябва да расте в обкръжението на двамата си родители.

Според практиката на редица специалисти, отлагането на развода само прави нещата по-лоши. Децата растат в обстановка на обтегнати отношения между родителите, които нерядко са и изпълнени със скандали.

Имам съпруг и три деца, но съм влюбена в друг

В много случаи по-здравословният избор е раздялата. Така родителите помагат на самите себе си да останат в приятелски отношения, за да продължат да споделят отглеждането на децата си в мир и разбирателство, макар и поотделно.

За да разберете дали си струва да продължавате да поддържате връзката си заради децата си задайте следните въпроси:

1. Добър пример за успешна връзка ли сте за детето си?

Вие и съпругът/ партньорът ви сте примерът за семейство, от който детето ще изгради своя представа за това как да създаде свое собствено след време. Ако връзката ви ежедневно е белязана от липса на любов, пререкания, повишаване на тона в дома, скандали, това ще се отрази на детето.

Специалистите смятат, че дори да се предпазвате от спорове и караници пред децата, те усещат липсата на любов и фалша в семейството. Това им се отразява не по-малко зле.

2. Стресът от неуспешния ви брак засяга ли родителските ви способности?

Когато сте под напрежение заради провалилата се връзка, не сте в състояние да се съсредоточите в отглеждането и възпитаването на децата си. Като всяко човешко същество, което има нужда от любов и разбирателство, за да се грижи за децата си, вие също вероятно преживявате труден момент.

Защо е важно децата да виждат любовта на родителите си?

Именно поради тази причина е трудно да разграничите своя личен живот и грижите за децата. Отговорете си на въпроса дали си струва да поддържате влошените си отношения с партньора, само заради децата.

3. Какво точно чакате да се случи?

Много хора се надяват, че нещата ще се оправят от само себе си и продължават да агонизират в токсичната връзка. Повечето майки поддържат връзките с партньорите си, докато децата достигнат определена възраст, защото смятат, че след това ще им е по-лесно да продължат без фигурата на бащата вкъщи.

Чакате децата да започнат училище? Да завършат училище? Чакате да получите по-добро предложение за работа, за да можете да се издържате сами? Чакате да изплатите общия заем за жилището?

Винаги ще има заради какво да продължите провалилата се връзка. Често моментът никога не е подходящ за раздяла или развод. Всичко това ще нагнетява още и още напрежение в очите на децата. Те няма да растат в здравословна родителска среда.

4. Как оставането заедно се отразява на децата ви?

Хроничният стрес от лошите взаимоотношения е пагубен за вас, партньора ви и най-вече за децата. Независимо дали този стрес е провокиран поради физически или емоционални причини, той се натрупва.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 6 години )
Свободно време