Майчинство

Как да изберете най-добрия биберон за вашето бебе?

За повече комфорт и спокойствие

29.12.2017г. / 12 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че нехранителното сучене стимулира хормон наречен холецистокинин, който кара бебетата да се чувстват отпочинали, сити и готови за сладка дрямка? Ето защо е важно бебето да има залъгалка, която да отговаря на неговите нужди.

Обикновено бибероните се предлагат в две форми – кръгла череша и биберон с ортодонтска форма. Много консултанти по кърмене препоръчват залъгалката на бебето да бъде кръгъл черешов биберон, особено за по-малките бебета. Това е така, защото той има същата форма като зърното на майката и не предизвиква объркване при кърмачетата, което може да причини сукане от зърното по различен начин, който в крайна сметка да доведе и до напукване и възпаление на зърната.

От друга страна, ортодонтите препоръчват биберон с ортодонтска форма, като най-добра грижа за венците, небцето и зъбките на растящото бебе.

Как да направите правилния избор?

Започнете с биберон, който е с кръгла форма и към 6-месечна възраст на бебето опитайте със залъгалка, която е ортодонтски оформена.

След като изберете формата на биберона, трябва да направите избор и за материала, от който ще е изработен.

Латекс или силикон?

Силиконовите биберони са синтетични, изработени от медицински силикон, меки, лесно се почистват и не задържат миризми. Въпреки че силиконът е по-устойчив от латекса, винаги проверявайте дали залъгалката е цяла, особено като бебето вече има зъбки.

Като материал, латексът е по-гъвкав, но тъй като е по-мек, може да се износи по-бързо от силикона, особено когато се развиват бебешките зъбки.

Някои бебета не могат да свикнат със силиконовите залъгалки, затова е добре да купите една от латекс и една от силикон.

Когато купувате биберони, обърнете внимание на опаковката. На всяка пише възрастта, за която е предназначена залъгалката.

Има три ключови фактора при избора на биберон и те са:

  • Възрастта на бебето
  • Предпочитанията на бебето към биберон
  • Колко е чувствителна кожата му

На какво трябва да обърнете внимание?

  • Формата и големината на предпазителя – важно е да не се опира в нослето на бебето, да позволява проветряване на кожата, за да не предизвиква възпаления.
  • Някои модели биберони се предлагат с отвор отпред, който е с големината на пръст. По този начин бебето се наслаждава на естествения комфорт на вашия пръст по същото време.
  • Биберон с предпазител, който следва извивките на бузките на бебето, оставяйки по-малко белези и намалявайки риска от дразнения.
  • Не забравяйте за допълнителните аксесоари, като кутийка и щипки за биберона, калъф за стерилизация. За бебета до 6 месечна възраст е важно бибероните да бъдат стерилизирани, а за по-големите е достатъчно добре да измивате биберона с топла вода.
  • Залъгалките се предлагат в различни закачливи дизайни, а някои от тях дори фосфоресцират, което ги прави и по-лесни за откриване през нощта.

Добре е да давате залъгалка на бебето, когато е неспокойно, когато го приспивате, при пътуване и след хранене, а не преди това, тъй като ще се унесе и по време на кърмене или хранене с шише, може да заспи, което удължава процеса.

 

Коментирай