Той

Умберто Еко в София

27.11.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
Умберто Еко в София

Умберто Еко – лекция в София на тема семиотика, граници и интерпретация

Световноизвестният писател и мислител Умберто Еко е в София! Той изнесе лекция за семиотиката и границите на интерпретацията в хотел "Шератон", София, тази сутрин. Авторът на "Името на розата", "Махалото на Фуко" и "Островът от предишния ден" участва в двудневна конференция за Европейската културна идентичност, организирана от Дома на науките за човека и обществото. Еко е ключовата фигура във форума. Достъпът до конференцията е свободен, но залата се оказа прекалено малка за огромния брой посетители, въпреки ранния съботен час. Лекцията бе уважена и от посланиците на Франция и Италия у нас, присъстваха и видни университетски преподаватели и други политически и обществени фигури.

"В момента в световен план няма друга фигура на тотален интелектуалец като Умберто Еко" каза проф. Ивайло Знеполски, инициатор на проявата.

"Границата е в нашето желание за абсолютна свобода", заяви Еко в заключителната част на своята лекция. "За да измисляш и създаваш, трябва да си поставяш граници"

"Името на розата" е преведена на 150 езика, с общ тираж над 16 милиона екземпляра. Еко е безспорно един от основните представители на съвременната литература, съчетаващ умело силно философски текстове с художествени и увлекателни сюжети. Безспорно е и труден понякога – с акцент на "Махалото на Фуко", например.

Островът от предишния ден
Махалото на Фуко
Баудолино
Как се пише дипломна работа
Името на розата

Коментирай