Майчинство

Предупреждават за опасни детски креватчета и барабанчета

15.05.2010г. / 10 59ч.
Аз жената
Предупреждават за опасни детски креватчета и барабанчета

Комисията за защита на потребителите предупреждава за някои опасни за децата стоки: Например детски креватчета от марките Graco и Simplicity. Сигналът е подаден от Комисията за безопасност на потребителските продукти в САЩ (GPSC), съобщава News.bg.
Продажбата на изделията е спряна от американския контролен орган, тъй като употребата им може да доведе до нежелано захващане или до падане на детето, а в други случаи дори до неговото задушаване. Има информация за инциденти и с двата модела легла, изтъкват от КЗП.
При детските креватчета от марката Graco, произвеждани в Китай и Виетнам, са регистрирани случаи на злополуки в следствие на функционирането на спускащата се страна, на счупване на конструкцията и пропадане. Тези креватчета се предлагат в цветовете череша, еспресо, естествен и бял.
Друг техен отличителен белег е, че името на фирмата-производител LaJobi и наименованието им са изписани на етикет, поставен върху стабилизиращата греда или долната релса на креватчето.
Ако има български потребители, които вече са купили някой от споменатите два модела доказано опасни детски креватчета, незабавно да спрат употребата им, за да избегнат опасността от сериозни наранявания и да се обадят в КЗП на телефон 0700 111 22.
Употребата на детските легла с марката Simplicity, които се изработват в Китай, пък е довела до инциденти при пропадане заради огъването или отделянето на металната рамка на опората на матрака.
Експертите на КЗП съветват потребителите никога да не използват за децата си креватчета с липсващи, счупени или разхлабени части. От там допълват, че потребителите винаги трябва да проверяват всички страни и ъгли за евентуално разединяване, да се уверят, че спускащата се страна или друга движеща се част работи нормално.

Другият опасен продукт са китайски барабани Step2 basic rhythms drum. Пластмасовите скоби за прикрепване на палките към музикалния инструмент за игра, не са достатъчно здрави и могат да се счупят, а това води до образуване на малки части. Тези части могат да бъдат погълнати от децата и това да доведе до тяхното задавяне или задушаване, посочват от КЗП.
От комисията съобщават и за опасни снегомобили за игра с марка BRP Ski-Doo, продавани в Америка, Финландия, Холандия и Швеция. Рисковете при употребата на снегомобилите са свързани с опасността от счупване на болтовете на задвижващата шайба поради замърсяване с масло по време на сглобяването. Този дефект би могъл да доведе до отделянето на отломки от превозното средство, които да представляват опасност от разкъсвания за водача или намиращите се наблизо хора. До момента не се съобщава за подобни инциденти.

* * *

Детското креватче – удобно и уютно
Какво трябва да знаем когато купуваме?

Коментирай