Меню

Торта „Сладка смърт”

28 септември 2010 | 14:19 | Аз жената
Добави в любими
175 г черен шоколад
100 г разтопено масло
100 г фино натрошена кафява захар
5 големи яйца
½ ч.л. ванилия
100 г смлени бадеми
½ ч.л. бакпулвер

За плънката:
150 мл ром, коняк или портокалов со
2 ч.

Продукти
Приготвяне

Тортата "Сладка смърт" е вдъхновена от романа „Предизвестено убийство” на Агата Кристи.

Загрейте фурната до 150ºC. Намаслете тавичка с дълбочина около 20 см и поставете на дъното хартия за печене.

Подготовка на плънката:
Смесете всички продукти в малка тенджера и бъркайте на слаб огън докато сместа кипне. Оставете да къкри около 2 мин. или докато повечето от сместа изври и се сгъсти. Оставете да се охлади.
Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна, като внимавате да не го претоплите.
Разбийте маслото и захарта с миксер до получаване на пухкава смес. Отделете четирите жълтъка и ги добавете един по един към маслото и захарта докато разбивате.
Внимателно прибавете разтопения шоколад и ванилията. В отделна купа смесете бадемите и бакпулвера и ги прибавете към сместа, като разбърквате.
Разбийте белтъците добре и ги прибавете към шоколадовата смес.
Изсипете сместа в подготвената тавичка, изравнете повърхността и печете около 60 мин. или докато стане плътна и се надуе добре. Оставете блата в тавичката за около 10 мин., за да се охлади, след което я извадете, за да изстине напълно.
С помощта на назъбен нож разрежете блата хоризонтално на две половини. Смесете продуктите за плънката и разнесете плодовия пълнеж върху едната половина, след което захлупете с другата. Поставете тортата върху красив поднос.

Украсата
:
Поставете шоколада и сметаната в огнеупорен съд и ги разтопете на водна баня или в микровълнова фурна. Разстелете загрятото кайсиево сладко върху цялата повърхност на тортата. Отделете две супени лъжици от шоколадовата глазура и изсипете останалата част върху тортата, така че напълно да покрие цялата повърхност, включително отстрани, като премахнете излишното количество, ако попадне върху подноса.
Когато отделената глазура стане достатъчно плътна, поставете я в шприц и направете спираловидни извивки по горния и долния ръб на тортата. Оставете да престои 2-3 часа.
Поставете цветчетата от рози и теменужки в найлонова торбичка и ги натрошете на малки снежинки. След това ги разпръснете обилно по шоколадовите спирали.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
В. Господинова ( преди 11 години )
В момента приготвям тортата и ми направи впечатление нещо в продуктите. За блата са необходими 5 яйца, а в описанието се споменават 4 (Отделете четирите жълтъка и ги добавете един по един). Дали е допусната грешка или петото яйце се слага цяло в сместа? Аз сложих 5 жълтъка и 5 белтъка разбити на сняг. Моля тези, които са изпълнили рецептата да споделят. Отначало рецептата ми се видя сложна, но всъщност не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
никоя ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Виолета ( преди 11 години )
Хей, съименнице, за да узнаеш къде е смъртоносната съставка, трябва да си запозната с четивото.За мен и самият състав на тортата е убийствен, но не вярвам това да е отговора. А ти защо така живо се интересуваш от смъртоносната съставка???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
blaga ( преди 11 години )
tortata e mnogo hybava za slujava si da q opitate,smartonostno sladka e:P idealna e za lubitelite na sladkoto:)dobar apetit
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Как къде? Има ли нещо в продуктите за тази торта,което да не е смъртоносно? Много точна находка за име на този сладкиш. Ако някой желае бавно, но сигурно да се самоубива,може да си го приготвя и консумира с удоволствиел Приятна смърт!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Виолета ( преди 11 години )
Къде е смъртоносната съставка?:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар