Свободно време

Програмата на УКИ за декември 2010 г..

29.11.2010г. / 13 22ч.
Аз жената
Програмата на УКИ за декември 2010 г..

Филми, изложби, концерти, литература, музика от Унгарския културен институт през декември 2010 г. Ето и програмата:

2 декември, четвъртък, 18.00 часа Унгарски културен институт
Прожекция на филм: „Късче Америка 2“ (р. Габор Херенди)
Цветен, комедия, 110 минути, 2008, не се препоръчва за лица под 12 години, със субтитри на български
Сценаристи: Река Дивини, Габор Хармат, Габор Херенди, Оператор: Балаж Мартон, Продуцент: Габор Херенди, Монтаж: Ищван Кирай, С участието на: Чаба Пиндроч, Дьозьо Сабо, Ференц Хуйбер, Тибор Сервет, Естер Оноди, Соня Орослан, Катя Томпош, Лучия Броли, Имре Чуя
Награди: за най-добър развлекателен филм на 40-ия преглед на унгарското кино, Будапеща, 2009; Награда на Националния съюз на кинодейците на 41-ия преглед на унгарското кино, Будапеща, 2010.
Благодарение на печалбата от тотото Тамаш успява най-после да направи дълго мечтания филм, който обаче се оказва пълен провал. Тримата братя успяват да се докопат до Алекс благодарение на една картичка. Алекс тъкмо е излежал присъдата си в щатски затвор и отново се подвизава под друго име, междувременно той се опитва да си набави авторските права на една пиеса. Тримата братя – Тамаш, Акош и Андраш – се надяват да открият Алекс, да му вземат правата и да си върнат 60-те милиона форинта, които Алекс им е отмъкнал последния път. Посоката е ясна: Америка! И разбира се нещата отново не се нареждат според очакванията. Накрая върху Тамаш пада ангажиментът да режисира пиесата в Будапеща.

4-5 декември, събота-неделя Унгарски културен институт
Отбелязване на Международния ден на доброволеца – 5 декември
Организатор: CVS-Bulgaria
– На 4 декември (от 14.00 до 20.00 часа) ще се проведат:
Ателиета по изкуства, в които доброволци ще изработят предмети, последните ще бъдат обявени за продажба и средствата от продажбата ще отидат за Дома за временно настаняване на деца в село Разлив,
Уъркшопове – представяне на проекти, където са били доброволците,
Ще се прожектират филми за доброволчеството,
Ще бъде представена 3D-изложба на предмети, свързани с доброволчеството.
– На 5 декември (от 16.00 до 22.00 часа) ще се проведат уъркшопове – уроци по танци и свирене на инструменти.

9 декември, четвъртък, 17.00 часа Плевен – Регионален исторически музей
Народното изкуство на област Зала – откриване на етнографската изложба на дърворезба и фолклорен текстил от сбирката на Музея на град Гьочей към Дирекцията на музеите от област Зала
Куратори на изложбата: Каталин Береш (историк, музеолог) и Мария Маркс (етнограф)
Автори на фотографиите: Йожеф Хапак, Арпад Шерени, Дюла Зока
Област Зала се намира в Югозападна Унгария и включва два значими етнографски региона: Гьочей и Хетеш. Област Зала и особено централната й част Гьочей е изолирана от останалата част на страната в продължение на столетия поради лошите транспортни връзки. Населението й не е унищожено напълно дори по времето на турското нашествие, затова местните хора запазват архаичността на културата и езика си чак до средата на XX век.
Музеят на град Гьочей от Залаегерсег със своите дърворезби и текстилни изделия ни представя късче от тази архаична народна култура, фотографиите показват други шедьоври от народния бит, а снимките на именития фотограф от Залаегерсег Арпад Шерени пресъздават унгарското село от областта през 30-те години на XX век.
Изложбата ще продължи до 14 януари 2011

12 декември, неделя, 19.00 часа София – Катедрален храм „Свети Йосиф“
Коледен концерт-китара „Барокова музика“ НА Шандор Мещер
В програмата: творби на Й. С. Бах, Фернандо Сор, Франсиско Тарега, Карлос Паредес и Бела Барток
Вход свободен!
Соловият репертоар на Шандор Мещер обхваща музиката на близо 600 години от Ренесанса до наши дни: той изпълнява произведения на великаните в испанската и бразилската класическа китара Франсиско Тарега (1852-1909), Агустин Бариос Мангоре (1885-1944), Хектор Виялобос (1887-1959), както и на Луис де Милан (ок. 1500-1561), Балинт Бакфарк (1507-1576), Джон Доуланд (1526-1626), Фернандо Сор (1770-1841), Бела Барток (1881-1945), и естествено и собствени композиции.
Шандор Мещер прекъсва соловата си кариера през 1994 г. заради професионалното музикално заболяване „фокална дистония“, което е съсипало живота на мнозина известни солисти (Роберт Шуман, Имре Антал, Леон Флайшер, Дейвид Лайснер и др.). В годините, през които Мещер не свири на китара, започва да учи композиране и разработва нов музикален софтуер – Digimpro, дигитална импровизация, който оттогава се използва от световни звезди като Руутс Манува, Ирейжър, Роби Уилямс. Благодарение на помощта на китариста и преподавател Еде Рот и след десетгодишна упорита работа ръката на Шандор Мещер оздравява и от 2003 г. той отново започва да изнася концерти. По време на тези концерти се ражда идеята да запознае с класическата китара и да я направи достъпна за хората от колкото е възможно повече малки селища. Преди пет години Шандор Мещер започва поредицата за класическа китара с названието „150 концерта“ – нещо като неправителствена културна мисия. Концертите си провежда в читалища, художествени и музикални училища, общообразователни училища и гимназии, църкви и старчески домове.

13 декември, понеделник, 18.00 часа Унгарски културен институт
Вечер на участници и призьори от XXII-ия Национален рецитаторски конкурс за унгарска и българска литература Шумен 2010 (I част)
Националният рецитаторски конкурс, който се организира в град Шумен съвместно от Унгарския културен институт, Министерство на културата на България и Община Шумен още от 1969 г., е едно от събитията с най-големи традиции в културния живот на България. Конкурсът, обявен за ученици, аматьори, студенти по сценични изкуства и професионални артисти, се провежда в Шумен през две години.
Тази година конкурсът беше посветен на българо-унгарските културни взаимоотношения – Любовта и свободата в унгарската и българската литература. Участниците изпълняваха по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия с общо времетраене 10 минути, изпълнението на текст от унгарски автор беше задължително.

14 декември, вторник, 18.00 часа Унгарски културен институт
Творческа вечер на поета-преводач Генчо Христозов по повод 70-годишния му юбилей. Представяне на неговата най-нова поезия и последните му преводни книги.
Представя: Маргарит Жеков, поет, преводач
Генчо Христозов (1940), поет, преводач. Почти три десетилетия превежда унгарска поезия и белетристика (Даниел Бержени, Михай Вьорьошмарти, Михай Бабич, Арпад Тот, Ищван Шинка, Йожеф Ратко, Бенедек Киш и др.). Сред по-популярните му преводни книги са: „Чутак и сивият кон“ (Иван Манди), „Господ в каруцата“, „Петият печат“ (Ференц Шанта).
Издава двуезична библиотечна поредица, в която влизат следните книги: „Мълнии на самотата“ (1996), Даниел Бержени; „Олтар до звездите“ (1998) от Арпад Пап; „Зимен цъфтеж“ (1999), от Ференц Шанта; „Плач във времето“ (2001) от Ищван Шинка; „Надежда и памет“ (2001) от Михай Вьорьошмарти; „Копортош“ (2001) от Йожеф Балаж; „Безкраен сезон“ (2008) от Йожеф Ратко.
През 1993 г. излиза от печат на унгарски език книгата му с избрана лирика „Високо мълчание“.
За преводаческата си и културно-просветната си дейност Генчо Христозов е отличен със златен медал „За Веспремска област“ (1978), премията „Артисюс“ (1985), юбилейна значка и диплом на СПБ (1990), награда „Бержени“ (1996), Златен медал на президента на Република Унгария (1999).

16 декември, четвъртък, 17.00 часа Унгарски културен институт
Премиера на романа „Всичко започна вчера“ на Бонка Шкутова (Изд. Литературен форум)
Романът ще бъде представен от проф. Светлозар Игов
„Аз съм Ан. Не познавах любовта, преди в гимназията да срещна Алекс – момчето, с което да прекарам остатъка от живота си. По пътя имаше пречки, признавам, но какво е истинската любов, ако не тест до колко можеш да издържиш?
Но нека ви разкажа как стигнахме до тук, когато всичко започна вчера“.
„Всичко започна вчера“ е роман за любовта на тийнейджъра, за любовта на най-младите, които срещаме всеки ден, а всъщност не познаваме. Това е пръв опит младото поколение да огледа себе си през очите на писател – негов връстник. Действието се развива в столично училище, за да покаже многото лица на любовта чрез оформящите се характери, които, търсейки себе си се намират в другите. Срещат се и се разминават. Някои завинаги.

20 декември, понеделник, 19.00 часа НДК – Зала 11
Клавирен рецитал на Анжела Тошева в рамките на Новогодишен музикален фестивал
В програмата: творби на Лист, Шопен и Шуман
Съвместна проява на Унгарски културен институт, Полски институт и Гьоте Институт
Енигматичната и трудно уловима личност на пианистката Анжела Тошева винаги изненадва своята публика с нови идеи, програми и превъплъщения и постоянно разширява представата за съвременния пианист – през 2010 година тя изпълни българската премиера на Рапсодична партита на Еужен Сухон със Софийска филхармония, също така издаде две книги от Андре Букурещлиев, посветени на Шопен и Шуман. Убедена привърженичка на унгарската клавирна школа от ранни студентски години, Анжела е натрупала репертоар за соло пиано и пиано и оркестър, както от творби на Лист, Барток, Куртаг и Лигети, така и от съвременни унгарски композитори – Барнабаш Дукаи, Дюла Чапо. Ежегодно участва в летния семинар за съвременна музика в Сомбатхей, Унгария. Нейният компактдиск с творби на Бела Барток, издаден от музикална къща „Ориндж Фактори“ е високо оценен както от унгарски, така и от американски специалисти (Ласло Викариуш и Джеръм Роуз).

Унгарският културен институт Ви желае Весела Коледа
и щастлива Нова Година!

* * *

Романтика на два континента между два свята
5 неща, които трябва да направя преди Коледа


Културни прояви от Полския институт за декември 2010 и януари 2011 г.
Коментирай