Цветя

Българска градина тръгва с мисия за Лондон

13.12.2010г. / 18 42ч.
Ивет Лолова
Българска градина тръгва с мисия за Лондон

+359 Българска градина” е името на цветен проект, с който градинарят Христо Йорданов иска да покори Лондон през юни 2011 г., съобщиха вчера на пресконференция организаторите на проекта. В основата му е залегнала поемата на П. Р. Славейков „Изворът на белоногата”.

За първи път в 20 годишната история на най-голямото изложение на цветя в Англия, Кралското градинарско изложение - Hampton Court Palace Flower Show, ще участва представител на Източна Европа, което е прецедент в дългогодишната история на цветното шоу. Кампанията се осъществява с подкрепата на Фондация „За хората”.

Инициатор е Христо Йорданов, който има зад гърба си няколко други подобни проекта с идеална цел, между които е „Да спасим в суматохата кестените” и градинки, където играят децата ни. Той много разчита и на помощта на съмишленици и български творци, които безвъзмездно застават зад идеята да върнат позабравения имидж на България като страна, дала едни от най-добрите градинари на Европа в края на 19 и началото на 20 век. В екип с Христо Йорданов по проекта доброволно работи и един от най-добрите български сценографи Никола Тороманов. Керамичните съдове ще бъдат изработени от специалиста по керамика и художник Ивон Стоянова. До момента подкрепа са оказали също потомственият български дипломат и градинар Иван Станчов, актрисата Ани Пападопулу и политикът Мартин Заимов.

Творческата идея на проекта се завърта около международния телефонен код на България за набиране от чужбина +359. Така се заражда образът на една малка, но симпатична градина от 359 керамични съда с български цветя, разположени на 35,9 кв.м. Изборът на цветя в композицията е вдъхновен от поемата на Петко Р. Славейков “Изворът на Белоногата”, написана от големия български поет символист през 1883 г.

„Изложението ще бъде през юни 2011 г., в Лондон и ще продължи 7 дни. За направата на градината ще имаме на разположение 14 дни. Идеята е след края на изложението, да разпаднем градината на 359 парчета. Ще ги подарим както на обикновени посетители на изложбата, така и на известни англичани – на кралицата, на премиера, на кмета на града, както и на 170-те чужди посолства, които се намират в Лондон. Така не само, че градината ще продължи да живее, но и хората ще научат повече за България” – обяснява Христо Йорданов.

Градината ще включва 8 вида растения, типично български, доколкото в днешно време можем да говорим за типично български цветя. Това са мушкато, гергина, здравец, тагестис, чубрица, карамфил, пирински чай (ако му позволят да го изнесе от България). Много би искал да включи и божура (пеонията), но за съжаление той цъфти през месец май.

Художничката Ивон Стоянова ще изработи керамичните кашпи за цветята, за което ще са й необходими 8 тона глина. „ Идеята представлява легнала скулптура, която прилича на хълм от нашата мека пасторална природа. Ще я създадем от плътно наредени керамични кашпи, които ще бъдат с 10 различни височини. Въпреки, че ще се виждат само цветята, глинените съдове са важна част от проекта, тъй като след развалянето на градината, всяка кашпа ще може лесно да бъде преместена и подарена.” – обяснява художничката.

Друг участник в проекта „+359 Българска градина” е поетът и преводач Андрей Филипов – син на покойния преводач и негов баща Владимир Филипов, който се наема да преведе непреведените откъси на „Изворът на белоногата”. Андрей Филипов сподели, че текстът е бил много труден за работа. Нарече го „литературен кошмар”, но въпреки това успял да предаде на английския превод присъщата на оригинала нежност, еротика и силен копнеж за истинска любов.

За участие в Hampton Court Palace Flower Show няма такса, площта за градината се дава безвъзмездно. Всеки участник обаче трябва сам да осигури необходимите материали, цветя, съоръжения и др. за създаването на градината си, като най-много срества ще отидат за транспортни разходи. По предварителни изчисления, сумата за осъществяването на проекта „+359 Българска градина” възлиза на 160 000 евро. Целта на стартиралата дарителска кампания е с помощта на всички българи да се осъществи представянето на България на Hampton Court Palace Flower Show. „Смятам, че това трябва да е национална кауза”,  допълва инициаторът на идеята Христо Йорданов. Начините за дарителство са представени на сайта на кампанията www.350garden.net., където ще бъдат обявявани в реално време и набраните средства.

Всеки смс струва 1.20 лв. От тях 20 ст. са ДДС, 0.07 ст. задържа Български дарителски форум и 99.3 ст. отиват за каузата „+359 Българска градина” – обясниха още организаторите.

Христо Йорданов смята, че България има нужда от нестандартно представяне пред света – чрез изкуството на цветята. Той използва също годишнината – 1300 години от създаването на българската държава с първото представяне на страната на Кралското градинарско изложение в Лондон.

* * *

Секретарката обича цветя, увити в джинси
Червено мушкато за апетит, жълти хризантеми за семейно щастие
Как се изсушават цветя за трайни зимни букети

Коментирай