Здраве и красота

Страхът от високо се лекува

30.03.2011г. / 14 34ч.
Аз жената
Страхът от високо се лекува

Учени откриха как да „излекуват“ страха от височини – хапче, което съдържа хормона на стреса кортизол, заедно с традиционна терапия ще ни кара да забравим от какво се страхуваме. Изследванията показали, че са нужни три сесии, за да се намали паниката причинена от високото.

Страхът от височини или акрофобия е една от най-често срещаните фобии. Досегашните методи за лечение бяха два – „излагане нависоко“ като сами се качите нависоко място или като пресъздадете подобно усещане например чрез специални очила. Рядко бил постиган пълен успех.

Новият метод комбинира „излагане нависоко“ заедно с доза кортизол. Международният екип от специалисти тествал ефекта от хапче кортизол при 40 души, страдащи от акрофобия. Доброволците пили кортизол или плацебо един час преди да се качат на високо място. Накрая трябвало да попълнят анкета колко ги е било страх. Тези, които взели кортизол били забележително по-малко изплашени.

Ефектът бил толкова продължителен, че доброволците се чувствали по-спокойни месец след вземане на вълшебното хапче.

Учените вярват, че кортизолът работи като кара хората да забравят от какво се страхуват. Предполага се, че хапчето прекъсва притока на кръв до участъците от мозъка, които възвръщат спомените и това пречи на хората да си припомнят фобията си от високо. Има и друг ефект – окуражава се създаването на нови спомени, позволяващи на пациентите да запомнят новооткритата си смелост.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
стефани ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
nejdet ( преди 11 години )