Бременност

Варна е домакин на кампанията „Бъди в час по репродуктивно здраве“

06.06.2011г. / 10 49ч.
Аз жената
Варна е домакин на кампанията „Бъди в час по репродуктивно здраве“

В последните години все повече се говори за безплодието и това не е случайно – вече всеки шести човек в света среща трудности при зачеването на дете. Причините за това са много и най-различни. Някои от тях се коренят в поведението ни още от ранна младежка възраст. Учудващо е, че подрастващите знаят толкова малко за репродуктивното здраве и възможните рискове, които съществуват – въпреки огромния поток от информация, който ги залива постоянно. В днешно време младежите доста рано започват да водят полов живот, но не им хрумва да отидат на лекар и да се информират за безопасния секс. Цигари, алкохол, наркотици, стимуланти, тежки диети, нелекувани инфекции от безразборен полов живот без предпазване – всичко това крие реални рискове за репродуктивното здраве на бъдещите родители. Често, когато младите хора достигнат до онзи етап в живота, когато осъзнато искат да имат дете, се оказва, че вече са увредили фертилните си способности и се налага дълго и скъпо лечение. Според закона, държавата е длъжна да осигури часове по репродуктивно здраве в средните училища. Но за съжаление тя не го прави. В момента в България никой не се заема да ограмоти младежите в областта на репродуктивното здраве, но след това всички ние, цялото ни общество носим тежкия товар на стерилитета и харчим огромни суми за неговото лечение. А в същото време профилактиката, която би трябвало да е залегнала в основата на пирамидата на здравеопазването, струва много по-малко и има много по-голяма полза за обществото.

СдружениеЗачатие“ обръща сериозно внимание на този проблем. Сдружението е първата организация на хората с репродуктивни проблеми в България. Една напълно независима структура, съставена само от доброволци, която вече 7 години работи активно за информирането, подпомагането и защитата на правата на пациентите с репродуктивни проблеми. Тези хора най-добре познават цената на тежката борба с безплодието, затова са силно решени да направят всичко по силите си, за да предпазят младите хора от това. Сдружението създава уникален за нашата страна проект за информационна кампания, с мотото „Бъди в час по репродуктивно здраве!“, която е ориентирана към подрастващата част от населението. Уникалността на проекта се изразява в няколко неща – в неговото съдържание, в неговия формат, и най-вече – с това, че се реализира изцяло с доброволния труд и усилия на стотиците симпатизанти на сдружението и с подкрепата на шепа обществено отговорни български фирми.

Кампанията, ориентирана към тийнейджърите се изразява в издаването на информационно-образователни книжки – поотделно за момчетата и за момичетата. В тях по достъпен и интересен за младежите начин е поднесена основната информация за репродуктивното им здраве и опасностите пред него. Книжките ще бъдат разпространявани в училищата на повече от 30 български града. Паралелно с това ще бъдат провеждани часове по репродуктивно здраве, в които лекари-специалисти ще изнасят беседи . Предвижда се и създаването на специален уеб-сайт за кампанията, в който младежите ще могат да участват активно чрез дискусионни форуми, където ще получават отговори на своите въпроси, свързани с репродуктивното здраве, безопасния секс и здравословния начин на живот. Старт на кампанията ще бъде даден на големия безплатен концерт, организиран от Сдружение „Зачатие“ на 24 юни 2011 г. пред централния вход на Морската градина във Варна с участието на Биг Ша и групите Оги23 и Хедстоун.

Тази година, домакинът на ежегодната инициатива на сдружение „Зачатие“ – „Ден на репродуктивното здраве“ ще бъде морската ни столица – Варна. Това събитие се организира вече 6 години поред в различни градове на страната и има за основна цел да обедини на едно място лекарите и пациентите, предоставяйки им така ценната информация, от която имат нужда. През целия ден най-добрите български специалисти по репродуктивна медицина ще дават безплатни консултации за всички желаещи да получат помощ.. Тази година участие ще вземат над 30 консултанти от различни клиники и специалности – акушер-гинеколози, ембриолози, имунолози, психолози. Освен консултациите, в рамките на конферентната част на събитието, пациентите ще имат уникалната възможност да се запознаят с новостите в репродуктивната медицина и лечението на стерилитета. Един от посетителите на тазгодишния Ден на репродуктивното здраве във Варна, който ще бъде на 25 юни 2011 г., ще има шанса да спечели чрез жребий безплатна процедура ин-витро, дарена от Център за асистирана репродукция „Варна“. Събитието ще се проведе в залите на бизнес-хотел „Голдън тюлип“, а информация за участие можете да намерите на сайта www.zachatie.org. Мотото на Деня на репродуктивното здраве тази година е „Първи стъпки – профилактика и диагностика на инфертилитета“.

Прочетете още:

Коментирай