Здраве и красота

Д-р Михаил Скерлев: Щастливият човек е красив и живее по-дълго

13.09.2011г. / 11 13ч.
Аз жената
Д-р Михаил Скерлев: Щастливият човек е красив и живее по-дълго

Всички песни пеят за красивата българка. Мит ли е това? Доколко съвременната българка наистина има нужда от естетична хирургия?
Не мисля, че е мит. Българката е красива не само защото има природни дадености, но защото има желание да поддържа своята хубост. Поддръжката е осъзнаване, че носи тази красота. Нуждата от естетична хирургия е индивидуален избор и усещане. И то не винаги носи белега на унифицирането, често е желание да бъдат запазени по-дълго индивидуалните характеристики на младежкото излъчване.

Кои са основните неща, които желаят да коригират българките, според Вашите наблюдения? Има ли разлика спрямо търсенето другаде?
Най- много желание има за корекция на гърди. Красивият женски бюст е останал универсален символ на женствеността, майчинството и сексуалността, независимо колко митологии са съществували на земята или през колко религиозни, философски, просветителски и lifestyle периоди е минало човечеството. От тази гледна точка, притесненията и комплексите на жените с малък или деформиран бюст са напълно разбираеми и трябва да се уважават, а не да се иронизират. И според световните тенденции, това е една от най-често правените операции. Затова и има непрекъснати иновации по отношение на анатомичните импланти. Недостатъците, които са имали силиконовите протези преди години, вече не съществуват. И тези, с които работим сега, на практика имат доживотна гаранция.
Това е най-популярната операция, на второ място е корекцията на нос. А от манипулациите – поставянето на ботокс и филъри.

Кое е най-предизвикателното във Вашата професия?
Тогава когато случаят иска комплексно решение – съчетаването на два или повече оперативни метода. Има и известно предизвикателство, когато усетиш, че пациентът има нереалистични очаквания за ефекта от операцията – например, че животът му ще се оправи с магическа пръчка. Трябва да е наясно, че пластичната хирургия може да реши единствено естетически или медицински проблем.

Преди време излезе смехотворният слух заспукани гърди по време на полет със самолет“. Ясно е, че това е невъзможно. Но все пак какви рискове крие интервенцията за увеличаване размера на гърдите?
Реагирах на този слух, точно защото е невъзможно. Дори проверих лично в BG Air дали има такъв регистриран случай – няма. Всеки пластичен хирург е длъжен да запознае пациента с усложненията, които могат да се случат по време на операция и в процеса на възстановяване. Едно от усложненията, които могат да се случат е т. нар. „капсулна контрактура“ (организмът образува по-дебел слой тъкан около импланта и гърдите стават твърди). В световен мащаб тези случаи са между 1 и 5 %. И не е нещо фатално – капсулата се премахва оперативно, а някои от фирмите предлагат като гаранция и безплатна протеза за смяна.

Къде във всичко това са мъжете? Те подлагат ли се на подобни операции?
Макар и по-дискретно, интересът на мъжете към по-добрия външен вид и метросексуалността е факт. Съвременният мъж се поддържа и част от тази поддръжка е естетичната хирургия. Според доклад на Американската асоциация на пластичните хирурзи, през 2010 над един милион мъже са се подложили на естетически корекции. Най-често имат желание за присаждане на „жива“ коса и корекция на нос. Съвременният метод за присаждане на жива коса, която расте е изключително популярен и в света. Последно, футболистът Уейн Руни се подложи. При този метод е хубаво интервенцията да бъде направена още при първите симптоми на оплешивяване. Напоследък мъжете проявяват интерес и към липосукция и моделиране на тялото, плочки на корема, удължаване и удебеляване на пенис.

Приемате ли модата абитуриентки да получават за подарък от родителите си естетични процедури и операции?
Българските абитуриентки са на 19 годишна възраст и могат да вземат сами такива решения. Така че от законова гледна точка имат това право. А от медицинска – развитието на организма е напълно завършено. Има случаи, при които младото момиче има комплекс от училище заради голям или крив нос, или заради малки гърди, например. От тази гледна точка може би не е лошо да направи необходимата операция, за да влезе в живота с висок старт. Това, което не ми харесва е помпозността – подаряваме цици, защото е абитуриентка. Не го разбирам.

Вашият съвет/поздрав към нашите читателки?
Да обичат себе си. Желанието на човек да изглежда добре е свързано не само с нещата, които прави, за да поддържа тялото си, но и с онова, което прави за духа си. Щастливият човек е красив и живее по-дълго.

(Д-р Михаил Скерлев е национален секретар за България на Международната асоциация на естетичните и пластичните хирурзи. Бел. ред.)

Прочетете още:

Коментирай