Здраве и красота

Как се отслабва вкусно?

20.11.2011г. / 22 55ч.
Аз жената
Как се отслабва вкусно?

Диетите често отблъскват със строг хранителен режим и безвкусни ястия. В действителност съвсем не е толкова сложно да се отслабне, защото излишните килограми могат да се свалят посредством редовно хапване на полезни и същевременно вкусни неща.

На изложението Арена на красотата – Arena Professional популярната Ира Банковска и експертът-диетолог д-р Мария Николова разказаха на присъстващите как да стане това. Д-р Николова обясни, че здравословното хранене е въпрос на навик и най-важното за него е да ядем балансирано – т.е. от всичко по малко. Трябва да се яде разнообразна храна – да си набавяме едновременно белтъчини, въглехидрати и мазнини. Диетата не означава лишение и глад, а правилно съчетаване на различните храни.

За да се изчистим от токсините в организма, трябва да пием много вода и да не ядем след 19 ч. вечер – тъй като храната се обработва от организма около 4 часа. За да се храним полезно трябва да ядем повече пълнозърнести храни, да не поемаме прости захари /посредством вафли и други сладки неща, съдържащи консерванти, оцветители, рафинирани или термично обработени мазнини. Храните не трябва да се пържат – могат да се варят, пекат във фурна или на скара. Д-р Николова сподели, че по статистика българинът не консумира достатъчно плодове и зеленчуци, но за сметка на това във всичко слага бяла захар, 3 пъти повече сол от необходимото и когато яде, консумира ястията с бял хляб. Също така в България се наблюдава много ниска консумация на риба и морски дарове, които набавят безценни съставки.

Тя посъветва да ядем също повече пробиотици, които можем да си набавим чрез киселото мляко и бялото сирене, както и грудкови растения. Д-р Николова заключи, че за да се храним пълноценно трябва да подбираме храната по цвета – колкото повече цветове храни поемаме, толкова по-балансирано ще се храним.

Прочетете още:

Коментирай