Козметика и грим

Фотоепилация или лазерна епилация да изберем

08.01.2012г. / 21 50ч.
Ивет Лолова
Фотоепилация или лазерна епилация да изберем

Фотоепилацията и лазерната епилация са сред най-модерните начини за трайно обезкосмяване. За предпочитане е и двете процедури да се извършват от лекар-дерматолог. Трябва да имаме предвид, че на пазара в момента има различни апарати за фотоепилация с различно качество и не всички са ефективни. Ето какви са разликите между тях:

И двата метода гарантират обезкосмяване в рамките на 2-3 години. Няма обезкосмяване завинаги, за най-голямо наше съжаление.

\n

Въпреки, че се унищожава коренът на косъма, след време, под влияние на хормоните в организма се образуват нови корени, откъдето растат нови косми. Това става, понеже кожата ни е така физиологично устроена, че тя трябва да има косми, косъмът си има своето предпазно действие за кожата.

При фотоепилацията ефектът се постига благодарение на пулсираща светлина, която е в различни спектри. Тя достига до корена на косъма и го унищожава, като се свързва с неговия пигмент. Фотоепилацията е по-евтин метод, в сравнение с лазерната епилация. По-светлите косми много успешно се обхващат от фотоепилацията.

\n

При лазерната епилация лъчът е само един и площта, която се обработва е много по-малка, тя е под формата на една точка. Принципът е същият – лъчът се свързва с пигмента на корена на косъма и го унищожава. Лазерната епилация е по-скъпа процедура и малко по-агресивна от фотоепилацията. Тя трябва да се прави само от лекари и трябва да се внимава за типа кожа. Например когато кожата е тъмна – 3-ти или 4-ти фототип – е противопоказно да се прави, защото пигментът от кожата също поема част от лъча и така може да се стигне до изгаряне.

\n

И при двата типа обезкосмяване трябва да се извършат няколко процедури, защото всеки косъм има отделен цикъл на растеж, а се повлияват основно космите, които са във фазата на растеж. Тези, които са в процес на обратно развитие, т. н. на отпадане, до тях лъчът не може да достигне и не може да се унищожи коренът.

Препоръките даде д-р Ана Пейкова от Център за естетична медицина и козметика „Дерма Елит“.

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Стефан Иванов ( преди 9 години )
Абсолютни глупости! Явно въпросният лекар извършва фотоепилация, за да се напише тази идиотска статия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота