Здраве и красота

Нов начин за лечение на фиброаденом на гърдата без хирургична намеса

11.01.2012г. / 22 31ч.
Аз жената
Нов начин за лечение на фиброаденом на гърдата без хирургична намеса

Има алтернативен метод за лечение на доброкачествен тумор на гърдата, при който няма хирургична намеса. Методът е ултразвуков и се прилага срещу най-често срещания доброкачествен тумор на женската гърда, обясняват специалисти. Процедурата до момента е извършена на четири жени, при две от които туморът е намалял със 64 процента за половин година.

\n

Фиброаденомът е често срещан доброкачествен тумор на гърдата, който засяга и съвсем младата възраст, обясни доц. Русанка Ковачева от Университетската болница по ендокринология. По думите й лечението с високоинтензивен фокусиран ултразвук е алтернатива на хирургичното, което обаче не нарушава целостта на кожата: „Хирургичното лечение е израз на терапевтично безсилие. Когато нямаме с какво да лекуваме, ние прибягваме до скалпела – няма орган, няма проблем“.

\n

Един от недостатъците на ултразвуковото лечение е необходимостта от подбор на пациентите. Според Ковачева от всеки пет жени, една е подходяща за подобен тип процедура: „Подборът на пациентките се прави според размерите на тумора – от 1 до 3 см, според неговата дълбочина в гърдата и местоположението му, тъй като има два участъка – най-горният и най-долният, които са недостъпни и когато фиброаденомът е разположен така, че не можем да поставим тубуса, няма как да проведем лечението“, съобщава DarikNews.bg.

\n

Лечението за момента се прилага във Франция и у нас. Процедурата е еднократна, продължителността й отнема около 30 минути, като възрастта на пациентите е без значение, стига да са пълнолетни. 10 пациентки ще бъдат излекувани безплатно у нас и след като станат ясни резултатите от този тип лечение, то ще се популяризира, категорични са специалисти.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Maria Rumenova ( преди 10 години )
ЗдравейтеЧувала съм за тази нова алтернатива за лечение на фиброаденома на гърдата. Моя приятелка се лекуваше с този нов метод - Ехотерапия, базиран на ултразвука в болница Света София в град София. Тя остана доста доволна, защото се възстанови бързо, а фиброаденомата намаля съвсем скоро. Цялата процедура преминава амбулаторно в рамките на 1 час и половина, като предимствата са, че няма белези и не е необходимо да се хоспитализира човек и да се използва каквато и да е упойка. Поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар