Бременност

Съвети към бременните от акушер-гинеколога проф. Пехливанов

15.01.2012г. / 09 44ч.
Аз жената
Съвети към бременните от акушер-гинеколога проф. Пехливанов

„Не трябва да се страхувате от раждането – предстои ви най-хубавото събитие в живота. То е възнаграждение за всички несгоди, които е трябвало да понесете по време на бременността“ – категоричен е проф. Пехливанов, дмн, ръководителя на катедра „Акушерство и гинекология“ и началник на АГ клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

Той беше лектор на четвъртия урок от безплатното общинско училище за бременни жени в Пловдив. Преди да започне срещата, Антоанета Борисова, председател на Центъра за бременни жени, проведе с аудиторията няколко минутни дихателни упражнения за отпускане и бързо справяне със стреса.

Именитият гинеколог предупреди бъдещите родители да четат внимателно, критично и избирателно информацията за раждането и бременността в интернет, защото половината от коментарите са писани от хейтъри.

Нормално е бременните жени да се страхуват – как ще протече самата бременност, от болката и от раждането, ще бъдат ли добри майки на децата си, но е безумно по телевизията да се тиражира изказване като „Не ме е страх от раждането, а от лекарите“. Представяте ли си как се чувства една първескиня, като чуе това?“ – гневи се проф. Пехливанов.

Проф. Пехливанов търпеливо и със силата на медицинските аргументи разясни някои от основните проблеми, които възникват при бременните:

  • една препечена филийка хляб или бисквитка облекчават много състоянието на гадене и повръщане;
  • при киселини най-лошото е да се пие сода за хляб;
  • при запек – един от масовите проблеми на бременните – не трябва да се вземат хапчета, защото могат да предизвикат нежелани контракции. По-добре е да се наблегне на целулозни храни като зеле и круши, които облекчават проблема.
  • да пият повече течности – минимум по 1,5 литра на ден. Това помага и за ниското кръвно, което също е масов проблем при бъдещите майки.
  • болките в кръста и гърба не се лекуват с лекарства, а с упражнения и йога за бременни;
  • жените, които страдат и от повишена влагалищна секреция не бива да се притесняват, ако тя е белезникава и без мирис. Ако е бяла като извара изисква консултация с лекар.
  • бременността не е болест и бременните могат да работят, но с уговорката, че това се отнася за нормалната бременност, но не и за патологичната. Също така, не е препоръчително да работят, ако работата е свързана с ацетони, лепила, радиация. В такъв случай работодателят е длъжен да премести бременната на друго място. Или пък ако работи в офис с 20 бюра в едно помещение или с клиенти в банка – все някой ще й кихне в лицето и ще я зарази с някой вирус.
  • откажете се от шофирането и дългите пътувания – особено в самолет. Има авиокомпании, които дори няма да ви допуснат на борда на самолета.
  • не бива да се носят обувки на токче по-високо от 3 сантиметра;
  • откажете се от баровете и заведенията, за да не си „закачите“ нещо. Вместо това се разхождайте на чист въздух;
  • при нормална бременност сексът не е табу;
  • едно кафе на ден не е никакъв проблем;
  • забравете за всякакви СПА процедури, сауни и турски бани;
  • много внимателно избирайте боите за коса от реномирани и доказали се марки;
  • не яжте за двама; „За вас може да няма, за детето ви винаги ще има“, каза професорът и посочи нормите на качване на килограми, които са различни, според това колко пълна или слаба е била жената преди да забременее. Лекарят е имал колоритна бременна, която наддала през бременността с повече от 35 кг. „Всичко, което не ме изяжда, мога да го изям“, обяснила тя. Е, такава жена как може да бъде привлекателна“, предупреди проф. д-р Пехливанов.
  • научете се да различавате случайните контракции от симптомите на истинското раждане;
  • съвет към татковците: „Не се паникьосвайте. От вас просто се иска като дойде моментът спокойно да настаните жена си на задната седалка в колата и да я заведете в родилното.“ – каза професорът.

„Трябва човек да стане гинеколог, за да разбере, че светът се крепи на жените“, обобщи професор Пехливанов. А лекцията му продължи далеч повече от предвиденото. Затова не остана време за планирания втори лектор – Петя Милина.

Следващият урок в Безплатното общинско училище за бъдещи родители ще бъде на 28 януари, от 11 часа, в книжарница „Форум“ в мол „Галерия Пловдив“. Лекторът Петя Милина ще говори на тема „Какво да купим за бебето, което очакваме“.

Безплатното училище е съвместна инициатива на Центъра за бременни жени, ДКЦ-1, Община Пловдив и книжарницата в най-големия пловдивски мол. Целта е изучаване съвременните методи и начини за гледане на новородените.


Прочетете още:

Коментирай