Здраве и красота

Медът – течно злато за здравето

19.01.2012г. / 13 31ч.
Аз жената
Медът – течно злато за здравето

Медът има толкова много полезни страни, че колкото и да говорим, ще ни е трудно да изброим всичките. Медът едновременно е естествено лекарство, имуностимулатор и ценно средство за разкрасяване.

Медът е натурален източник на въглехидрати, така че може да изядете една лъжица преди тренировка. Ако пък чувствате, че нямате настроение за началото на деня, изпийте чаша чай с мед и лимон. Медът е полезен за храносмилателната система, не лекува рак, но се справя много добре с превенцията му.

Той е една от малкото храни, които съдържат фолиева киселина, така че е изключително подходящ за дами, които се опитват да забременеят или вече бременни жени.

Някои хора го сравняват дори с антибиотик, тъй като има силно антибактериално действие. Не случайно бабите ни съветват да хапваме мед, когато сме настинали и със зачервено гърло. Противодейства на инфекция на венците, причиняваща кървене. Просто трябва да направите масаж на венеца с мед на върха на пръста. Когато е време за лягане, а сънят все не идва, пийте чаша топло мляко с мед или пък чай от лайка с мед за успокояване.

Медът наистина е калоричен, но той съдържа много антиоксиданти и се бори с лошия холестерол, което го прави още по-полезен за хора, предразположени или вече имащи заболявания на сърцето.

Само бебетата под 1 година не бива да ядат мед, тъй като техните стомахчета все още не са достатъчно развити, за да се справят с него. Никога не давайте на плачещо бебе биберон с мед, може да развие ботулизъм.

Има различни видове мед, така че може да си избирате според вкуса. Убедете се обаче, че купувате истински качествен пчелен мед, тъй като често търговците бързат да го извадят още незрял или пък го смесват с глюкоза.

Прочетете още:

Коментирай