Семейство

Хоумскулинг в Силистра

25.01.2012г. / 21 56ч.
Аз жената
Хоумскулинг в Силистра

Децата на семейство Порумбачанови от Силистра учат у дома с помощта на родителите си, вместо да ходят на училище. Тази система е популярна в САЩ и някои държави в Европа и се нарича хоумскулинг. Синът Георги е на 16 години и е най-големият „хоумскулър“ у нас – съвсем скоро трябва да вземе гимназиална диплома. Ще я получи обаче от чужбина, защото българската система не признава домашното образование. Не го и санкционира – просто за нея то не съществува. За сметка на това Англия и САЩ дават сертификат за съответната образователна степен след полагане на тестове. Така след около две години Георги ще се окаже с чужда диплома и ако иска да кандидатства у нас, трябва да го направи като чуждестранен студент. Нищо, че е роден в Силистра. Момчето обаче отдавна е избрало да учи история в английски университет, съобщава portal-silistra.eu.
„Георги ходи само около година в детска градина, когато го наказаха за това, че не си е изял обяда – заключили го в тъмна стая. Отидох там и вдигнах скандал, след което го отписах. Оттогава нито едно от децата ми не е влизало в българската образователна система“, разказва Петър. Самият той е историк по образование, работи като супервайзър в голяма верига. Съпругата му е компютърен специалист, изготвя програмни продукти и работи предимно от вкъщи. Така на практика двамата покриват основните образователни области, които детето трябва да усвои. Сега по стъпките на Георги ще тръгнат още трима – Никола, на 8 г., Павел – на 6, и Ралица, която е още едва на шест месеца.

Прочетете още:

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Деси ( преди 11 години )
Изключително трудно занимание е обучението в домашни условия. Задължително един от родителите трябва да си стои вкъщи. Майката реално е имала 2 работи - на учителка и комп. специалист. Може да се организираш с едно дете, но с две? Доста трудно. За сметка на това пък, поне в Щатите тъй като те там имат дълга традиция в това, децата, обучавани вкъщи имат по-високи резултати от връсниците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар