Семейство

Няколко съвета за успешни детски снимки

27.01.2012г. / 11 21ч.
Надежда Маринова
Няколко съвета за успешни детски снимки

Децата растат неусетно и затова ги снимаме много, по всяко време и по всеки повод. Запечатваме скъпоценните късчета детство, за да ги превърнем в семейна история – загадъчната бебешка усмивка, първата крачка, босите крачета върху зелената трева; радостни и тъжни настроения, малките и големите им постижения. Със съвременните фотоапарати снимките стават още по-красиви и ярки, а електронните семейни албуми нямат напълване.

\n

Някои снимки са издебнати, за други малчуганите специално позират. Въпреки, че не сме професионални фотографи, можем да спазваме някои основни съвети за детска фотосесия:

\n

1. Снимки на открито
Изберете хубаво време – независимо през кой сезон. През лятото – рано сутрин и късния следобед, когато слънцето не е много ярко. През другите сезони – по всяко време. За специално планираната фотосесия изберете подходящо свободно време в детския дневен режим. Детето трябва да се е наспало и наяло, за да не е сърдито или да плаче.

\n

2. Мястото
Може да бъде навсякъде – сред природата, детската площадка, парка, полето, селото, зоопарка и т. н.

\n

3. Облеклото
Може да облечете детето в забавен карнавален костюм или мама, татко, батко и бебето да са облечени в един стил/цвят на дрехите и така семейната снимка да стане още по-забавна. Друга оригинална идея е да комбинирате детския тоалет с елемент от дрехите на възрастния – широкопола шапка, слънчеви очила, обувките на мама/татко, голям чадър, бизнес чанта и т. н.

\n

4. Конкретни идеи
Празниците и особено рождените дни са идеално и почти задължително събитие за семейна и приятелска фотосесия. Непременно го снимайте с любимата му играчка – гумена топка, плюшено мече, кукла. Дайте в ръцете на бебето букетче полски цветя. Сложете го пред компютъра или пред разтворена дебела книга. Оставете го да меси тесто или да разбърква нещо с дървена лъжица в голяма тенджера. Покажете му как да събира речни камъчета или мидички по плажа. През зимата му дайте да търкаля снежна топка или да украсява снежния човек, само да дърпа шейната си. Интересни снимки стават и на пикник. Струва си да направите серия от снимки и от участието на детето ви в състезание, конкурс или концерт.

\n

5. Малко технически подробности
Концентрирайте се върху тази част от тялото, която ви трябва – не е необходимо винаги детето да е в цял ръст. Помнете, че не може да направите качествена снимка и на пейзажа отзад, и на детето в цял ръст – нито едното, нито другото ще се вижда добре. Клекнете до нивото на детето, снимката отгоре придобива съвсем друг смисъл. Оставете пространство в кадъра над, под, вляво и вдясно от фигурата. Ако детето гледа наляво или надясно – оставете повече пространство в посоката на погледа. Не претрупвайте кадъра с много обекти – детето ще се загуби.

\n

Разбира се, непланираните снимки също може да станат чудесни, без значение на открито или закрито. Тогава улавяте случайния поглед, настроение, смръщване, уплаха, замечтаност. Децата са непринудени и необременени от комплексите на възрастните и са чудесни манекени. Възползвайте се от това!

\n

И едно предупреждение – не прекалявайте с публикуването на детските снимки във вашата страница в социалните мрежи/блоговете. Пазете семейните спомени в семейството.

\n

Прочетете още:

Коментирай