Здраве и красота

Превенция на рака на гърдата ще намали с 30% заболелите у нас

09.02.2012г. / 22 04ч.
Аз жената
Превенция на рака на гърдата ще намали с 30% заболелите у нас

В онкологичната болница в София стартира проект за превенция на рака на гърдата, който се планира да ограничи с 30% случаите на коварната болест. До края на годината ще заработи електронен регистър за фамилен рак на млечната жлеза, съобщи ръководителят на проекта Йордан Илиев.
Над 3500 случая на рак на млечната жлеза се регистрират всяка година у нас, отчита Националният раков регистър.

Освен данните на вече заболелите, регистърът ще отчита и потенциални пациенти, т. е. тези, които имат роднини с установено раково заболяване. Чрез служба ГРАО в онкологичната болница ще се задейства система за известяване на потенциалните нови случаи на онкологичното заболяване, обясни Йордан Илиев и очерта механизма. „Системата за известяване би трябвало да уведоми личния лекар, който да извика съответния пациент за профилактичен преглед и да го насочи към кабинета за медико-генетичен анализ. Там се провежда интервю с психолог, прави се генетичното изследване, резултатът се обработва от софтуера за анализ на риска, проверява се в ГРАО, очертава се родословното дърво, проверява се раковият регистър, връща се обратно за анализ на роднините, пак личният лекар и така се затваря цикълът“, съобщава DarikNews.bg.

За тази процедура пациентът заплаща чрез здравната си осигуровка. „Държавата трябва така да се погрижи за пациента, че той да получава не само лечение, но и превенция“, подчерта Йордан Илиев.

Според Илиев пилотният проект на онкологичната болница ще струва между 20 и 30 000 лева. Той ще се финансира от частни лица и институции. Ако бъдат намерени допълнителни средства, се очаква проектът да се реализира поетапно и на национално ниво.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Изобщо не разбрах как тази тъпотия ще предотврати заболяването?? При ракът на гърдата ситуацията е следната: ако имаш близка роднина, която е боледувала, си правиш често мамография, и се опитваш да водиш здравословен начин на живот - по направления "спорт", "хранене" и "стрес". Ако все пак ракът се развие при теб, и се открие навреме, имаш добър шанс за излекуване. Не виждам с какво описаният регистър и психологът??? ще подобрят тази система. Не ми е нужно да ми дойде здравният министър да ме уведоми, че майка ми или баба ми е оперирана от рак. Единствената "полза" от този "Биг Брадър регистър" ще бъде, когато службите продадат информацията на застрахователните компании и потенциални работодатели. Имат ли край антидемократичните и антихуманни безумия на тази страна по отношение на нещастните й жители??!!!PS. Без да искам натиснах едно удивително значе, и си сигнализирах собствения коментар. Затова го пращам пак, защото много държа да се публикува, и ако някой може да отговори каква е ползата от това безумие, да може да си каже.От редакцията:Коментарите вече се публикуват без намесата на редактор.`
отговор Сигнализирай за неуместен коментар