Тя, звездата

Най-силно мечтаех да пътувам

11.07.2005г. / 11 04ч.
Аз жената
Най-силно мечтаех да пътувам

Мариана Мелнишка – ако не сте били нейни студенти или не сте фенове на книгите от поредицата Хари Потър може би името й не ви говори много, но за всички останали и най-вече за тези, които я познават това е един невероятен човек – винаги изпълнена с енергия и добро настроение, позитивна и усмихната, готова за нови предизвикателства, изпълнена с обич към хората и най-вече към децата. Благодарим й за това интервю, в което разкрива част от своя свят специално за читателките на Аз-жената.

За каква професия мечтаехте като дете?
Правех се на артистка още от малка, а за първи път стъпих на училищната сцена, после ме приеха в детския радиотеатър, а към края на гимназията написах пиеса, която се игра в столичен театър (е, в рамките на самодейността, разбира се). Опитах и с къси разкази…Но най-силно мечтаех да пътувам и да описвам видяното.

Какви са Вашите професионални амбиции в момента?
Щастлива съм, че постигнах повечето си амбиции в професията – и в журналистика, и в превода, и в преподаването. Когато започвах, не можех дори и да си го представя – тогава обективните пречки пред никому неизвестен човек в тези области бяха твърде много… Сега искам само да дам повече на студентите си.

Има ли моменти, в които в професионален план Ви е трудно като жена? Или се чувствате дискриминирана или улеснена от пола си?
По-скоро не – и за трите… Може би защото съм си избрала професионални занимания, подхождащи на женския артистизъм. Мисля, че тая теория с дискриминацията на жените е повече оправдание – не познавам способна и упорита жена, която да не е успяла със собствени сили, поне такива са жените около мен, а те са ми били винаги и пример и подкрепа. Зависи дали професията ти е начин за духовно оцеляване или просто флирт с живота…

Ще бъде интересно да споделите кога се зароди желанието Ви да се занимавате с преводаческа и преподавателска дейност?
Още като студентка по английска филология – и двете едновременно. Пробвах се в едното и веднага след това – в другото. Най-напред беше преподаването, но пък превеждането ти разкрива нови и различни светове, а аз умирах от любопитство. И ето че след трийсетина години открих нови светове и в преподаването.

Ако си направите равносметка на изминалия път, кое ще посочите за свой най-голям успех?
В професията – преводът на “Грешницата от Лайм Риджис”, “Хари Потър-2, 3 и 4” и пътеписът ми за Големия каньон в Америка, но може би по-важно от това са прекрасните ми деца – едновременно професионалисти и авантюристи.

За кое отделяте повече време – за семейството или за професията си? Това го налагат обстоятелствата или е ваше решение?
В различните периоди от живота този баланс е различен и може би това е единствената голяма дилема пред жената с амбиции, защото никой мъж с професия не го питат това – за мъжете работата е на първо място и сигурно така трябва да бъде. Ето тук идва майсторството на жената да е гъвкава, да жертва веднъж малко от едното, друг път от другото, но веднага бързо да наваксва. Но може би аз просто имам голям късмет с членовете на моето семейство !

На какво искате да научите своите деца и внуци?
Децата вече съм ги научила на всичко, което знам, а те се оказаха отличници, така че сега аз се уча от тях и за живота, и за работата си. А внуците спокойно им ги поверявам. Трябва човек да иска много от живота, да взема много и да дава много на другите, да споделя всичко, което е придобил с ума и ръцете си, винаги да любопитства, какво има отвъд хоризонта или “зад хълма”, както казва синът ми.

Какво послание бихте отправили към българките?
Да са отворени към ближните и към света, да си поставят ясна цел в живота и разумно да я следват, без да оставят трупове по пътя си (или наранени сърца), но и да не търсят причината за неуспехите вън от себе си. Познавам и лекарки, и авиоинженерки, и преводачки, и учителки, които съвестно си гледат и домакинството и работата, че и радост около себе си носят. Е, ако са си отваряли очите, когато са си избирали партньори в живота, разбира се!

Любим цвят? Песен? Вкус? Място?
Електриково и червено, пепел от рози.
“Зайченцето бяло” – така и не я научих докрай, та внук ми все ме поправя, докато заспива.
На всички морски твари.
Лакатник, Яйлата на Черно море и Аризонската пустиня.

Любима рецепта? Нещо, което готвите с удоволствие за семейството и приятелите си?
Страхотна баница правя – мога и с едно яйце и суроватка (през гладните зими), а сега – с много масло и яйца. Важното е всичко да се смеси заедно, а не да се маже поотделно на корите!

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Найден ( преди 11 години )
Гледай да не се разчекнеш от пътуване на аванта. и вземи поне един език да научиш като хората. фамилията ти много точно те характеризира - една вятърна мелница, много пърпорене, малко ефект, огромна наглост, мозък - хич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
lidiya ( преди 11 години )
zdraveite.bij iskala da se svarza sas vas za li4en joroskop na sinami.molia vi pi6ete mi kak mozem da se svarzim sas vas.kazva se kaloyan i trenira borba tuk vav madrit.iska da se zanimava profesionalno sas tova.as bij iskala da znam dali da prodalzava sas borbata ili da se prenaso4i kam drug vid sport ili u4enia.vav kakvo bi imal naii mnogo uspej.pretarpya kato malak katastrofa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар