Здраве и красота

Почивка от диетата за един ден – разрешено ли е?

03.07.2012г. / 10 17ч.
Снежана Проданова
Почивка от диетата за един ден – разрешено ли е?

Започнали сте диета, но изведнъж ви се приисква да си починете от нея за един ден. Дали е редно? Ще си развалите ли диетичния режим?

Уважете емоциите

Някои хора умеят да ръководят гъвкаво диетата си и нямат проблем с това да я продължат след прекъсване. Други чувстват вина, че са си позволили такава волност, решават, че няма смисъл и я спират. Преценете вие от коя група сте.

Имат ли спирка калориите?

Какво става с калориите, когато за един ден си угодите с пържени картофи и малиново парфе? Не си струва да се притеснявате, защото ако сте достигнали голям дефицит на калориите през седмицата, 24 часа хранителна волност няма да се отрази на броенето. Просто тази седмица ще отслабнете по-малко. Все пак е по-добре да се насладите само на 1 ядене извън режима, а не цял ден тъпчене с любимата ви храна.

Диетолозите са категорични, че временното прекъсване на диетата има множество положителни страни:
1. Залъгваме тялото си, че всичко е наред и то продължава да сваля килограми;
2. Залъгваме ума си, че диетата не е мъчение;
3. С диети, които предполагат приемането на малко калории, тялото може да навлезе в период на гладуване. В този случай, почивката може да спомогне в известна степен за сваляне на теглото. Не само не е полезно, но и не спомага за свалянето на килограми.

Дали приемането на нездравословна храна е награда? Дали ще си дадете един ден почивка или това ще ви подейства демотивиращо – опитайте и преценете сами.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай