Свободно време

Вилдан Сефер - за общото между поезията, любовта и близнаците

14.08.2012г. / 21 28ч.
Ивет Лолова
Вилдан Сефер - за общото между поезията, любовта и близнаците

Вилдан Сефер пише нежни стихове, пълни със светлина и ромнатика. Какво още не знаех за нея - ето какво сподели, макар и лаконично, за творчеството си и за това какво е да имаш сестра-близначка.

Как бихте се предствали за читателите на Az-jenata.bg?
Завърших руска филология в Пловдив. Живея и работя в Кърджали – експерт съм в Областна администрация. Обичам моя слънчев град, радвам се, че съм на Родопите. Автор съм на 5 стихосбирки: „Слънчев щрих”, „Прелюдия към Вечност”, „Като музика”,” Строфи”, ” Неизпята тишина”.

Пишете много нежна поезия - какво ви вдъхновява, какво е за Вас поезията - бягство, хранителна добавка или нещо друго?
За мен поезията е пробуждане на най-нежните струни в човешката душа, разцъфтяване на най-красивото в нас, вярата в един по-хубав свят, в който ще царуват хармонията и красотата и най-вече любовта - смисълът на човешкото съществуване.

Кои са Вашите любими теми? За какво никога не бихте писали?
Вълнува ме красотата в и около нас, любовта във всичките й измерения, природата като вдъхновение, непреходните духовни ценности. Може би не бих писала за жестокостта и насилието, които, за съжаление, се ширят в нашия свят.

Имате сестра близначка. Споделете нещо от вашето детство и опит към майките, които отглеждат близначки.
Сестра ми е моят първи читател и редактор. Имаме много общи интереси и теми, не можем една без друга. Имаме общи приятели, но сме различни индивидуалности - всяка със свой темперамент. До 20 годишна възраст се обличахме еднакво по настояване на майка. Но един ден се възпротивихме да се обличаме еднакво. Препоръчвам на майките на едноячните близнаци да поощряват индивидуалността и самостоятелността на децата си.

Изкушена ли сте от готвенето? Любимата Ви рецепта?
Готвенето далеч не е моя слабост, но се опитвам да проявявам въображение и творчество. Любимо ястие ми е имамбаялдъ - ястие от турската кухня. Според легендата един имам толкова харесал манджата, че чак припаднал. Прочетете рецептата тук.

Какво бихте пожелали на нашите читатели?
На Вашето списание и на читателите Ви пожелавам много усмивки и срещи с Доброто и Красотата!

Снимка: Личен архив

Стихове от Вилдан Сефер:
Обичам нощите през август
Най-нежната любов

Прочетете още:

Коментирай