Интимно

Начини за контрацепция

31.05.2006г. / 00 04ч.
Аз жената
Начини за контрацепция

Под контрацепция се разбира предпазване от зачеване и попречване на развитието на бременността, посредством различни начини – медикаменти, кондоми, спирали и др. Според анкетата на Аз жената повечето любовни двойки у нас се предпазват от нежелана бременност. От анкетираните 564 читатели, близо 70 процента ползват противозачатъчни средства, като най-много – 34 % се предпазват чрез презерватив. На второ място с 19 % са противозачатъчните таблетки и на трето с 11 % е спиралата. Само 1 % ползват спермициди, а тези, които се предпазват чрез методите на наблюдение са 1,8 %. 2 % са отговорили с “други”. Неползващите противозачатъчни средства са 32 %, които прилагат методът на прекъснатия полов акт (прекъснат коитус).

Препоръчително е преди да изберете вида контрацепция, да се посъветвате с гинеколога си. Той ще направи преглед, ще ви измери кръвното налягане и ще направи проверка на телесното ви тегло. Ще назначи лабораторно изследване, за да се съобрази със съдържанието на захар, холестерол и триглицериди в кръвта. На базата на тези изследвания ще ви избере най-подходящите противозачатъчни средства. След това ще трябва да ходите на преглед на всеки шест месеца.

Противозачатъчните таблетки въздействат върху менструалния цикъл и предотвратяват нежелано зачеване. Те са едни от най-надеждните контрацептиви, намаляващи риска от инфекция на тръбите и лигавицата на матката и възпрепятстват образуването на кисти на яйчниците. Лесни са за употреба и повечето се ползват и по време на кърмене.

Приема започва в началото на цикъла – взима се първата по ред таблетка в първия ден на мензиса и се пият последователно според дните от седмицата. Дори да пропуснете един ден и да имате полови контакти, няма опасност от забременяване. Таблетките не предизвикват безплодие, но могат да забавят забременяването, за което е необходимо да изчакате възобновяване на циклите на овулация. Този вид противозачатъчни не се препоръчват на жени, които имат високо кръвно налягане или тежки съдови проблеми, диабет, бъбречна недостатъчност и др. При взимане на други лекарства трябва да се консултирате с вашия гинеколог, защото съществува опасност от несъвместимост. Може да намалее ефекта на противозачатъчните или да се увеличи токсичното влияние върху черния дроб. Ако сте пушач и на ден пушите повече от 20 цигари, трябва да знаете, че комбинацията им със противозачатъчни таблетки увеличава опасността от сърдечно-съдови заболявания. От друга страна някои видове таблетки могат да повлияят на теглото на жени предразположени към напълняване. Производните на прогестерона стимулират апетита, а естрогените способстват за задържане на течностите.

Спиралата за разлика от противозачатъчните таблетки не влияе върху овулацията и обмяната на веществата. Поставя се само от гинеколог, между третия и десетия ден от мензиса. Спиралата представлява приспособление, което се прекарва през шийката на матката и се закрепя за влагалището. Това става напълно безболезнено и може да е придружено с леко кървене. Необходимо е да ходите на преглед на всеки шест месеца. Според вида й се носи от 2 до 4 години. Спиралата не се препоръчва на жени, които не са раждали или такива, които са прекарали извънматочна бременност. Не е подходяща и за жени, които имат полипи, миоми, на които е направена операция или имат обилен мензис. Спирала на родилки се поставя след три месеца, когато матката е възвърнала своите размери. Може да се сложи и на тези, които са раждали с цезарово сечение. Недостатъците са – обилен мензис и опасност от инфекция. За да не се допусне възпаляване на тръбите е необходимо поддържане на хигиена и да се избягва честата смяна на партньора. Доказано е, че спиралата може да е причина за някои алергии, кожни смущения и очни болести. Ако е сложена правилно, тя не се чувства по време на полов акт.

Презервативът е мъжки контрацептив, който предпазва от полови болести, в това число и СПИН. Той е най-стария контрацептив, възникнал преди хиляди години. Съвременните презервативи се изработват от латекс и имат различни форми, дебелини, цветове, мириси и вкусове. В резултат на неправилна употреба може да се скъса по време на сношението или да остане във влагалището.

Спермицидите са химически средства предпазващи евентуално зачеване, произвеждани под формата на глобули, тампони, кремове или желета, които се поставят във влагалището непосредствено преди половия акт. Те са подходящи най-вече за жени, които имат нередовен полов контакт и за тези, които ползват методи на предпазване следвайки естествените процеси. Обикновено спермицидите действат между 8 и 10 часа. Предпазват от заразни полови болести, без сифилис, херпес и СПИН. Много често поради неправилната употреба се стига до нежелана бременност. За много двойки е неприятно усещането на крема или желето. 8 часа след употреба препаратът не може да бъде измит. Може да се наблюдава леко дразнене и парене във влагалището.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Iana ( преди 11 години )
Iskam da me posavetvate kei e po-sigurniat variant za kontracepcia:tabletkite ili prezervativa.Izpolzvam tabletki ot 4 godini,no naposledak se zamisliam dali prezervativa ne e po-uda4en variant.Molia da mi otgovo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Семи ( преди 11 години )
Има ли някви противозачатъчни медикаменти;да се използат 3дни в месеца.Понеже винаги забравям да си пия таблетките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар