Здраве и красота

Гъбички по краката

05.07.2006г. / 08 43ч.
Аз жената
Гъбички по краката

Познати са над 50 000 вида и са толкова малки, че не се забелязват с просто око. Може би, вече се досещате, че става въпрос за гъбичките, един от най-често срещаните гости през топлите и влажни дни на лятото. Тези микроскопични организми, колкото и да ни се ще да избягаме са разпространени почти навсякъде – не само навън в почвата, растенията и животните, но и в плувните басейни, сауните, фитнес залите и дори в домовете ни.

Заболяванията дължащи се на заразяване от гъбички се характеризират с различни симптоми, като най-често между пръстите се появява бледо петно с червеникав ръб, съпроводено със сърбеж, парене, напукване или лющене на кожата. Също така е възможно да се образуват и мехури. Инфекцията може да порази не само пръстите на краката, но и на ръцете, около гениталиите, под мишниците, при свивката на коленете, под млечните жлези и навсякъде другаде, където е топло и влажно.

Гъбичната инфекция е бавен процес, който може да продължи години наред, за което е необходимо консултация със специалист. Не е изключено ако на време не вземете мерки да изпитате силна болка, затрудняваща ходенето. Лекарят ще ви назначи лечение, след като се разбере точно кой вид е причинителя. Заразяването става по най-различни начини, най-често при контакт с болен човек – може да е от неговата обувка или от килима в стаята, по който сте стъпвали боси и който трудно се дезинфекцира. Проникват най-често чрез дребните ранички и травми, които са добра среда за развитие.

Какво е необходимо, за да се предпазите?

- Преди всичко добра хигиена. Често си мийте краката и добре ги подсушавайте, особено между пръстите.
- Носете удобни обувки и избягвайте такива, които са направени от синтетични материи, непозволяващи на краката да “дишат”.
- Избягвайте да носите чужди обувки или да използвате чужди пешкири, чорапи и санитарни принадлежности.
- На обществени места, като басейни, спортни зали, сауни и др. не ходете боси, а задължително ползвайте джапанки.
- Поддържайте чиста банята, като я дезинфекцирате редовно с препарати.

Коментирай
Свободно време