Здраве и красота

Щастливи през зимата

18.01.2007г. / 15 48ч.
Вергиния Генова
Щастливи през зимата

Липсата на светлина и топлина, особено при жените, действа доста подтискащо и може да доведе дори до депресия. Затова трябва да направим всичко възможно, за да се преборим с лошото настроение и да извлечем максимум полза от дългите зимни нощи и късите мрачни дни.

Бонбоните, шоколадът и всякакви други сладости успешно компенсират липсата на слънчева светлина и ни правят щастливи.
Захарта повишава равнището на серотонина в организма и това от своя страна ни кара да се чувстваме по-щастливи и доволни от живота.
Шоколадът, с вълшебната съставка фенилетиламин, също прогонва тъгата и привлича удоволствията към нас.
Студеното време ни кара да се задържаме повече около печката и това е времето да изпробваме различни вкусни ястия, които да повдигнат самочувствието и съсредоточат топлината на близките ни към нас. Е, привличат и няколко килца отгоре, но това минава за естествена защита на организма, защото:
Зимата не е време за диети – ако започнем тогава диета, това е все едно да се борим срещу собственото си тяло, застрашени сме не само от депресия, но от понижаване на имунитета и от влошаване на общото ни физическо здраве. Може да наблегнем на плодовете и чая.

Алкохолът понякога не вреди – зимните месеци и той обявява война на тъгата и скуката, тъй като предотвратява разграждането на серотонина в организма. Имайте мярка и не забравяйте – дозата прави отровата. Приятната компания в дългите зимни вечери прогонва лошите мисли.

Кафето не само освежава – също спада към антидепресантите. Както захарта покачва съдържанието на серотонин в мозъка. Най-полезната чашка кафе е сутрешната, казват диетолозите. Тогава нивото на серотонина е най-ниско. Освен това кафето защитава черния дроб от действието на алкохола.

Тъмното ни задържа по-дълго в леглото – сутрин ни е по-трудно да ставаме, чувстваме се изморени, а недоспиването намалява нашия имунитет. Затова най-добре е вечер да си лягаме по-рано, за да компенсираме нуждата от сън. Онези, които не си лягат сами могат чудесно да оползотворят част от вечерта в любовни ласки, което също повишава тонуса и така не само здравословно, но и приятно зимата отминава.

Коментирай