Бременност

Отново за Spina Bifida и фолиевата киселина

25.03.2007г. / 14 53ч.
Аз жената
Отново за Spina Bifida и фолиевата киселина

Spina bifida е сериозен вроден дефект на гръбначния стълб. При този дефект се засягат гръбначния мозък, прешлените, мускулите и кожата, изграждащи гръбначния стълб. Този дефект възниква по време на формирането на главния и гръбначния мозък през четвъртата седмица на бременността, т.е. шест седмици от последния менструален цикъл. В повечето случаи това става преди жената да разбере, че е бременна.

В зависимост от тежестта на Spina bifida, дефектът може да е видим по гърба на новороденото, но в по-леките случаи не се наблюдават видими анатомични изменения. Най-тежките форми, представляващи напълно отворен гръбначен стълб, са несъвмвестими с живота. При по-леките форми може да се наблюдава постоянна слабост в краката, намалена чувствителност и трудност при ходене. Тези форми често водят до инвалидност. Най-леките форми протичат със симптоми на напикаване и затруднен контрол на дефекация.

Всяка жена може да роди дете със Spina bifida, дори и в случаите, когато няма данни за подобен дефект във фамилната история на родителите. Приблизително 1 на 1000 бебета се ражда със Spina bifida и още 1 на 1000 бебета се ражда с друг дефект на невралната тръба. Приемането на 0,4 милиграма фолиева киселина 1 месец преди забременяване и през първите три месеца на бременността намалява риска от поява на Spina bifida до 80%.

КАКВО Е NEOPHOLIC И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
NEOPHOLIC са светложълти, опаковани в блистери по 30 броя таблетки, всяка от които съдържа 0,4 милиграма фолиева киселина.

Фолиевата киселина е водноразтворим витамин (Витамин В9), който участва като коензим в биосинтеза на аминокиселините и базите на нуклеиновите киселини. Недостигът на фолиева киселина води до нарушения в изграждането и развитието на клетките в човешкия организъм, което причинява дефекти в изграждането на невралната тръба на плода и предизвиква появата на Spina bifida. Недостигът на фолиева киселина предизвиква също нарушения в кръвотворния апарат, което клинично се проявява като макроцитна анемия.

NEOPHOLIC е хранителна добавка, предназначена за бременни и жени, планиращи бременност в близките 3 месеца, както и за лица приемащи фолиева киселина от храната в доза, по-ниска от дневните си нужди. Правилното и редовно приемане на NEOPHOLIC благоприятства нормалното протичане на бременността и в значителна степен намалява риска от развитието на Spina bifida у новороденото, както и други вродени аномалии.


ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕТЕ NEOPHOLIC
Не взимайте NEOPHOLIC ако някога сте получавали алергична реакция към фолиева киселина или към някои от другите съставки на таблетката. Най-честите симптоми на алергична реакция включват обриви, сърбеж, подуване на устните и лицето, задух. Посъветвайте се с вашия лекар, ако изпитвате някои от тези симптоми.

Консултирайте се с вашия лекар, ако:
Сте родени със Spina bifida
Сте прекарали предишна патологична бременност, в резултат на което детето ви се е родило със Spina bifida или друг вроден дефект на невралната тръба.
Страдате от епилепсия лекувана с фенобарбитал, фенитоин или пиримидон.
Вземате лекарства, които подтискат метаболизирането на фолиевата киселина – метотрексат, триметоприм или намаляват усвояването и в стомашно-чревния тракт – контрацептиви, антиконвулсанти.
Сте прекарали хирургическа операция с резекция на тънкото черво.

Тези състояния изискват приемането на по-високи дози фолиева киселина.


КАК ДА ВЗЕМАТЕ NEOPHOLIC
Дневната потребност на организма от фолиева киселина е 0,2 милиграма (200 микрограма). При бременност тази потребност се увеличава. Дозата от 0,4 милиграма е утвърдена в световната практика като достатъчна дневна доза за компенсиране на увеличените потребности на бременната жена от фолиева киселина. В случай, че вашия лекар не е предписал друго, приемайте по 1 таблетка NEOPHOLIC дневно. Не пропускайте дневен прием. За да не пропускате дневната си доза, превърнете приемането на NEOPHOLIC в част от дневния си режим. Дневния прием на NEOPHOLIC не бива да надвишава 2 таблетки. В случай че по определени причини за вас е препоръчителна по-висока дневна доза, се консултирайте с вашия лекар относно препарата NEOPHOLIC FORTE съдържащ 4 милиграма фолиева киселина.


КОГА ДА ЗАПОЧНЕТЕ
Във връзка с нормалното протичане на бременността и намаляване риска от развитие на Spina bifida у новороденото се препоръчва приемането на NEOPHOLIC да започне поне 1 месец преди забременяване и да продължи през първите три месеца на бременността. В случай че бременността не е планирана, започнете приемането на NEOPHOLIC веднага след установяването и. Тъй като е трудно да предвидите началото на бременността, се препоръчва всяка жена, която има вероятност да забременее, да приема по 1 таблетка NEOPHOLIC всеки ден.


ВЪЗМОЖНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ
Фолиевата киселина приемана през устата не е токсична за човека. Това не означава, че предозирането и е безвредно. Продължителното приемане на фолиева киселина в много високи дози може да доведе до непредвидими и нежелани странични ефекти, както и да маскира наличието на някои видове анемии. Затова не се препоръчва дневната доза да не надвишава 1 милиграм или 2 таблетки NEOPHOLIC, освен ако не е предписана по-висока доза от вашия лекар.

В много редки случаи се наблюдава непоносимост към фолиева киселина или другите помощни съставки на таблетката. В случай че след приемането на NEOPHOLIC установите поява на обриви, сърбеж, подуване на устните и лицето или недостиг на въздух, преустановете приемането на препарата и се консултирайте с вашия лекар.


ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
При левкемия с изключение на случаите, при които е необходимо лечение на недостига на фолиева киселина.

ЗАЩО ДА ПРЕДПОЧЕТЕТЕ ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА В БЛИСТЕР
Фолиевата киселина се влияе от топлина, въздух, слънчева светлина, ултравиолетови и гама лъчи, оксидиращи и редуциращи агенти.
Излагането на тези фактори води до намаляване на активността и загуба на биологичната й функция – понижава нейната ефективност при профилактиката на Spina bifida или т. нар. ДНТ (дефект на невралната тръба).
Стъклената опаковка не осигурява предпазването на фолиевата киселина от тези влияния. Специфичните условия, при които трябва да се съхранява фолиевата киселина, така че да се запази нейната ефективност, може да гарантира единствено блистерът.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
веселина ( преди 11 години )
дъщеря ми ,която е на 15 год ,тренира художествена гимнастика 10 години.От тази учебна година е във спортно училище вече в дисциплина лека атлетика.поради оплаквания,които не са от сега от болки в гръбнака и бяха направени снимки.Първите мнения са точно за такава диагноза плюс сколиоза.Изплашена съм и питам възможно ли е спортуващо активно 10 години дете може ли да има подобни заболявания.И ако ДА.Може ли да продължи да се занимава със спор активно?Предварително благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Slaveya ( преди 11 години )
Здравейте, вчера на мен ми беше диагностицирана спина бифида. Имам оплаквания на болка при натоварване в областа на кръста. Искам да успокоя всички майки, че когато формата е лека болестта не е страшна. Разбира се става дума за лека форма. Пийте фолиева киселина и мислете, когато ставате майки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
светла ( преди 11 години )
няма ли друга възможност за лечение освен оперативно на тази болест,спина бифида?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
светла ( преди 11 години )
имам момченце на 4 месеце и 15 дни изписаха ни с диаг. спина бифида на 5-6 ломбален прешлен, и малка дупчица на кръста "спината" се затворила сама. Казаха, че след време трябва снимка. Преди 4 дни направихме, и д-р Чолаков -невро- хирург, каза че до 5 прешлен няма спина, по надолу имало някакъв газов балон но тои бил в таза вече,и вапреки това иска напр. да ни прати на ЯМР за по сигурно.Аз се плаша от това нещо.Ако някой знае друг невро- хирург от Пловдив ,моля да ми препоръча.0888769009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
silviq ( преди 11 години )
iskam da si imam bebe,a moqta genekolojka mi kaza da vzimam-''neopholic''folieva kiselina i 4e 6te mi pomogne.tova vqrno li e kajete
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
petq ( преди 11 години )
za6to ste pisali komentar ot moe ime bez az da sam davala takiva svedeniq.tova go bqh napisala v foruma na bg mama,kak moje takiva raboti.iuztriite go nezabavno. От редакцията:Ние не пишем коментари, освен "От редакцията". Някой друг го е писал и ние нямаме начин да разберем кой е той. Ако някой е прекопирал нещо отнякъде и го е пуснал тук, няма как да знаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Станислава ( преди 11 години )
Здравейте, съвсем наскоро разбрах за проблема "спина бифида", въпреки, че съм на 25 и се смятам за сравнително информирана не бях и чувала за това. Живот и здраве, предстои ми щастливото събитие-дете и се зарових да прочета повече за превенцията от въпросната малформация. На сайта http://***.300bebeta.info/index.php?page=spina намерих доста информация и съвети от хора, преживели тази страшна диагноза. Успех на всички. Живи и здрави бебета:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
valentina ( преди 11 години )
iskam da se svarja s maia na 28 g.ako e vazmojno za6toto moeto bebe e na 8 m.lekariat ot st.zg.kaza da se operirra na1g.a az iskam vtoro mnenie ot plovdivpigmela***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
мая ( преди 11 години )
мойта дъщеричка също се роди с диагноза "Спина Бифида", за наше щастие в лека форма, на шест месеца е оперираха в Новите хирургии в Пловдив, екипа е страхотен винаги ще бъда благодарана на доц. Чаталбашев, просто това е човек със страхотна аура. съчувствам искрено на всички които трябва да преминат през целия този ужас. Искрено желая на всички в подобно положение много късмет и да се въоръжат с много голяма търпеливост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
plamena ( преди 11 години )
zdraveite az sa6to imam momi4ence sas sa6tia problem za na6a goliama radost niamame problem s pohotkata i napi6vaneto.prosto iskam da vi kajia potarsete niakolko mnenia ot specialisti predi da napravite kakvoto i da e .za6toto edin goliam specialist 6te6e da mi osakati deteto za cial jivot.za men nai doria e v sofia dobre 4e be6e toi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар