За дома

Мъжете били по-мръсни

30.05.2007г. / 10 12ч.
Вергиния Генова
Мъжете били по-мръсни

Според проучване на Комитета по хигиена на Великобритания се установило, че въпреки бързия и постоянен технически прогрес 2/3 от хората не спазват елементарни хигиенни правила: не си мият ръцете след посещаването на тоалетна, преди хранене и след като кихат или кашлят. Докладът посочил, че мъжете са по-нечистоплътни от жените.

Установено било, че въпреки големите изисквания на клиентите към чистотата и свежестта в обществените тоалетни, в кухните на ресторантите и в хотелските стаи у дома хората държели с пъти по-мръсно. Според думите на вирусолога Джон Окфорд, председател на Комитета по хигиена, въпреки осведомеността на хората за микробите и вирусите съвременното жилище е много по-замърсено с микроби, отколкото през 1940 г. например, т. е. преди да бъдат създадени антибиотиците.

Разбира се това са данни за Великобритания. У нас дори никой не се е сетил да прави подобно проучване. Всъщност има ли нужда да се харчат пари на вятъра като резултатите са очевидни? Най-очеваден пример е градският транспорт. Дори да си се изкъпал прилежно пет минути преди да излезеш от къщи, само 20-30 престой в претъпкан автобус, би те превърнал в една спарена, ухаеща на какво ли не сплескана мекица.

Не дай си Боже да ти се наложи да живееш под наем с хазяйка пенсионерка, която още след нанасянето да ти каже, че бойлера се пуска веднъж седмично. Повишаването на цените на тока и на водата могат да принудят и хората с по-ограничени доходи да преминат на този режим. А по уханията в градския транспорт може да се съди, че голяма част от българите волю не волю са вече на този режим. Оттук следва извода, че хигиената е пряко обвързана с икономическото състояние на българина. Но дали икономическото положение е виновно за валящите се навсякъде фасове, разкъсани плакати, хартийки от закуски, пликчета и какво ли още не, които украсяват улици и градинки?

Това обаче може и да значи, че българинът просто гледа в къщи да му е чисто и подредено и затова изхвърля всичко ненужно пред блока.

Британското изследване е повод да се замислим върху това как се изграждат хигиенни навици, от колко годишна възраст трябва да започнем с възпитаването на такива у децата и как да ги утвърдим с времето.
Предполагам, че всеки има мнение по въпроса, но дали в забързаното, претъпкано с важни и неотложни проблеми ежедневие ни остава време да мислим и за нещо толкова елементарно като хигиената?

Коментар: Според мен този факт изобщо не подлежи на съмнение. И изобщо нещата не опират до финансови възможности (спрени бойлери), социални условия (градски транспорт) и прочие външни фактори. Защото тези външни фактори еднакво влияят както на мъжете, така и на жените. Нека обаче се замислим върху един друг съвсем обикновен факт от живота на едно семейство. Кой чисти в къщи – жената или мъжа?! Или представете си дома на един ерген и дома на една мома (без значение млади или стари) Е, ... Аз не виждам никаква нужда от това да се провеждат други изследвания по темата.
Катерина Николова, 40 г.

Коментирай