Семейство

Четенето – тази трудна материя

04.10.2007г. / 08 23ч.
Вергиния Генова
Четенето – тази трудна материя

Оказва се, че да се научат малчуганите да четат е по-лесно, отколкото да започнат системно да го практикуват. Във времето на високите технологии, когато е по-лесно и по-забавно да изгледаш един научно популярен филм от това да прочетеш една книга, дилемата как да приучим децата да четат и дали е необходимо е голяма.
Има привърженици и на едната и на другата теза. Тъй като ние сме от онези, които вярват, че четенето е полезно ще приведем няколко аргумента в полза на четенето.

  • Четенето обогатява и формира детското мислене. Детето може да си представя прочетеното и по този начин да развива въображението си, да прави асоциации, да се учи само` да изгражда образи и по този начин да обогатява речника си и да подобрява комуникацията си с околните.
  • Любовта към четенето се изгражда. Започва се с шарените книжки, които детето разгръща още преди да проходи, с докосването на големите книги по полиците на семейната библиотека, с посещението на книжарници и избирането на детски книжки.
  • Четете на детето винаги. Още преди да проговори, още преди да се научи да чете, дори и след като тръгне на училище и се научи самичко да чете. Четенето вечер у дома е едно позитивно преживяване, което не само изгражда по-здрава връзка между вас, но и изгражда навици. Когато детето се научи да чете, насърчавайте го заедно да четете на глас, различни книги на смени или пък то да чете на по-малките си братя и сестри.
  • В детската стая направете библиотека с книжки за неговата възраст. Това би го вдъхновило да иска още книжки, да ги разглежда и да ги чете.
  • Подбирайте книгите в зависимост от интересите на детето. Така още когато закупите книгата, то ще пожелае да научи за какво се разказва, ще поиска само` да се опита да я чете или пък ще ви помоли вие да му я прочетете.
  • Не пренебрегвайте комиксите, защото дори да смятате, че това са само картинки, без никакъв съдържателен текст, за начинаещите четци е любопитно и лесно упражнение.
  • Купувайте му детски списания. Разлиствайки ги, детето неизменно ще бъде заинтригувано от приказката или от новия конкурс.
  • Не го спирайте да ползва компютър, защото всичко забранено е по-сладко. Насочете го към добри детски сайтове, където отново ще има възможност да се упражнява да чете приказки, детски новини и т. н. Просто контролирайте времето, което престоява пред компютъра, за да не повреди очите си и да не се преуморява.
  • Ако прекалено много се вторачва и в книгите, също би било добре да го насърчавате да излиза на чист въздух, да се разхожда и да спортува, защото застоялият начин на живот ще му донесе доста беди, като затлъстяване, проблеми с очите и двигателната система.
  • Четете и вие. Колкото по-често ви вижда с книга в ръка, толкова повече ще го привлича книжния свят. Отначало ще се чуди какво толкова интересно вижда в тези безкрайни черни редици от “мравки”, но му трябва само една книга, която да го заплени.
  • Водете го на премиери на книги. Така ще се потопи в света на любителите на книгата и ще види колко много хора почитат книгите и ги ценят.
  • Библиотеките не са минало. Често се оплакваме, че нямаме пари да си купуваме нови книги, а в същото време градските библиотеки стоят празни. Ако покажем пътя на едно будно дете към кварталната библиотека, тя може да стане любимо място за него, защото може да взема различни книжки и малко по малко да формира своя вкус към книгите и да знае какви книги му харесват и какви не. Разбира се родителите могат да влияят във формиране на този вкус и да насочват детето към стойностни книги.
Детето и книжката
Коментирай