Здраве и красота

Сезонът на тиквата

01.11.2007г. / 08 25ч.
Аз жената
Сезонът на тиквата

Голяма, кръгла и оранжева – печена или варена, поръсена със захар, топла и ухаеща. А защо не и приготвена като по-завъртян сладкиш или тиквеник? Както и да се направи все е вкусна, а и изключително полезна за човешкия организъм.

Тиквата съдържа най-разнообразни минерални соли, микроелементи, витамини, лесно усвоими захари, растителни ензими, пектини и багрила.

Всеки знае, че тя е класическо средство за лекуване на упорит запек. В този случай е най-добре да се консумира печена, а ако е варена, то и водата, в която е вряла трябва да се изпива. Полезна и при всякакви други смущения в храносмилането, улеснява пикочоотделянето, подсилва съкратителната сила на сърдечния мускул. Желязото в тиквата помага на кръвообращението.

Тиквата се използва и при лекуване на хронични бъбречни възпаления, цистит, камъни в бъбреците и при хронични чернодробни възпаления.

При гастрит или колит се използва прясно центрофугиран сок от сурова тиква три пъти дневно по една чашка преди ядене.

Тиквата е полезна и при борба с анемията, при отоци, при начална форма на атеросклероза, при хипертония, при повишено ниво на кръвния холестерол, при прекаран инфаркт и при остеопороза.

Кашичка от тиква се препоръчва и за налагане на някои кожни обриви.

Съдържа калций, дори в по-големи количества от сиренето и млякото, което я прави полезна и необходима и за костите на подрастващите. Тиквата съдържа и много витамини, особено бета-каротин (провитамин A) – мастноразтворим антиоксидант, който е един от основните защитници срещу рака. Съдържат се и витамини от групата B, които укрепват нервната система. При безсъние се препоръчва отвара от тиква с мед преди лягане.

Тиквата е подходяща храна за диабетици, но трябва да я консумират умерено, защото глюкозата в нея е повече от фруктозата.

Подходяща е и за хора с наднормено тегло, защото е ниско калорична (16 калории на 100 г), а е хранителна като картофите и съдържа повече каротин от морковите.

Тиквата намира място и в домашната козметика. От нея може да се правят лесни и бързи маски. Например с рендосана прясна тиква. Прави се маска на лицето и се стои с нея около 30 минути (при суха кожа се добавя и малко зехтин).
Тази маска е полезна за подхранване на кожата.

За щастие тиквата е популярна по нашите земи и е достъпна на пазара, затова е прекрасна идея есента да се насладим на това хранително и лековито природно богатство.

Ако се научим да получаваме необходимите ни витамини и минерали по естествен път, ще бъдем по-дълго здрави и красиви.

Отделно тиквите са идеални за есенна декорация и задължителни за направата на зловещи фенери при честването на Хелоуин.

Гроздето – лекарство и хляб

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ani ( преди 11 години )
Печена тиква помага при хепатит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Juli ( преди 11 години )
на тиквата и семките са много полезни против ***,може да се съхранява продължително време като се запазват всички ценни вещества в нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Milena ( преди 11 години )