Майчинство

Детските сливици

15.12.2003г. / 00 00ч.
Аз жената
Детските сливици

Оглеждам резервирано модерната, "образована" майка – частен случай на общо явление. Тя е наясно с диагнозата, а от нас се иска да "кръцнем сливиците". И мъките й ще свършат.

Обикновен работен ден в консултативния кабинет по ушно-носно-гърлени болести. Влиза поредният пациент – тригодишен малчуган с майка си, която веднага атакува: "Идвам да му извадите сливиците. Той е с хроничен тонзилит и често боледува от хрема, кашлица, зачервено гърло с висока температура. Толкова здрав беше, а като тръгна на ясли – от болест на болест. Отровихме го с антибиотици, а мен ще ме изгонят от работа, толкова болнични съм взела. Оперирайте го, докторке, да ми светне пред очите!" Оглеждам резервирано модерната, "образована" майка – частен случай на общо явление. Тя е наясно с диагнозата, а от нас се иска да "кръцнем сливиците". И мъките й ще свършат.

Сякаш прочела мислите ми, се намесва влязлата с допълнителен въпрос предишна пациентка: "Мъките няма да свършат. Махнаха ми сливиците, цял живот си влача фарингита. Детето ми имаше лаещи кашлици със задушаване. Оперирахме го, а пет бронхопневмонии направи и все по санаториуми заради астмата го водя!" Не се учудвам -това е резултатът от прибързаното решение. За съжаление потърпевшо е детето.

Кога трябва да се оперират сливиците?
Труден и отговорен въпрос.

Сливиците са разположени като стожер на границата между външния свят и вътрешната среда на човешкия организъм. Те са не само "механичен филтър", но и имуноген "разузнавач". Чрез тях ние се нагаждаме по-добре към постоянно променящата се околна среда. А двойно по-необходими са на неукрепналия детски организъм, поради което често децата имат "големи сливици". Но големината им не означава, че са болни.

Сливиците трябва да се отстраняват само при т. нар. "синдром на частично запушване на горните дихателни пътища". Обикновено при деца до 3-годишна възраст с огромни, почти допиращи се една до друга сливици се появяват т. нар. апноични паузи – по време на неспокойния им сън дишането се задържа и след това се чува силно похъркване, дори могат да се изпуснат по малка нужда и да се събудят с плач. При такива случаи, поради хроничния "кислороден глад", растежът е под нормата, апетитът е намален, появяват се изменения в белия дроб и сърцето. Говорът им е гъгнив (като че ли устата им е пълна), а гълтането на твърда храна е силно затруднено. Препоръчва се тези малчугани дълго време да бъдат на кашава, бебешка храна, защото повръщат твърдата. Въпреки че децата са малки, тонзилектомията се налага, дори и да не боледуват често "от гърло".

А кога можем да поставим диагноза "хроничен тонзилит"? Много важни са данните на родителите за честотата на ангините (острите тонзилити). В предучилищната възраст е нормално детето да преболедува 3-4 пъти от гнойни ангини, главно през студените месеци. Обикновено в ранната възраст, докато майките си гледат децата в къщи, те боледуват по-рядко. Разбира се, от голямо значение са и условията на живот – влажното, нехигиенично жилище, по-замърсените индустриални райони, както и по-ранното отбиване на кърмачетата влошават здравето на детето. Но щом тръгне на детски ясли и най-здравото дете започва да боледува по-често.

Колкото и добре да е гледано едно дете, честите инфекции не могат напълно да се избегнат. Започват острите катари на горните дихателни пътища, които често се причиняват от вируси. И веднага следва изнежването – навличане с много дрехи, често прибягване до антибиотици и неправилно лечение (майките спират антибиотика преждевременно, щом само спадне високата температура). Така се затваря порочният кръг на непрекъснатото боледуване. В крайна сметка детето се води вече "често боледуващо" и след 1-2 гнойни ангини единственото спасение се търси в оперирането на сливиците.

Специалистът по УНГ болести е този, който от разговора с родителите, както и по някои общи признаци ще прецени нуждата от операция. Ако сливиците са почти постоянно зачервени, а при натиск от естествените им гънки изтича рядка, неприятно миришеща гной – това е един от белезите за "лоши" сливици. Този признак се търси най-рано 3-4 седмици след последното боледуване с висока температура. Подчелюстните шийни лимфни възли постоянно са леко увеличени и болезнени, след остър тонзилит продължително време се задържа температура 37, 2 – 37, 4 °C. Реакцията за утаяване за еритроцитите не се нормализира дълго време, детето е вяло, липсва му апетит.

Острите, повтарящи се тонзилити, които нямат последствия, са често показателни за намалените защитни сили на организма, т. е. имунологичното равновесие е нарушено. Ако това е временно явление – след изтощително инфекциозно заболяване – жлезна треска (инфекциозна), мононуклеоза, рубеола, морбили, паротит, варицела, бронхопневмония, няма нищо страшно. С общоукрепващи средства, гимнастика, подходяща калорична храна, защитните сили на организма ще се възстановят. Но ако зад "честите простуди" се крие имунен дефицит, и то вроден, тонзилектомията няма да помогне, а дори ще навреди. Често тези деца имат намалено количество имуноглобулин "А", което е наследено от родителите. Външно повечето от децата са светли, руси. Дълго време след оздравяването от гърлото им се изолират различни бактерии. При тях по-големите сливици са за сметка на по-вялата им функция. За да им помогнем, образно казано, трябва да им "залепим" още две сливици.

Съществува и заболяване, свързано с вродена имунна недостатъчност. Тези деца нямат сливици и лимфни възли. За тях баналните инфекции са много опасни, те застрашават живота им.

А как стои въпросът с по-задълбочени усложнения, когато при ревматизъм или бъбречно заболяване на детето трябва да се реши дали да се отстранят "огнищата на инфекция" ? Безспорно е доказано, че тонзилитите понякога са източник на особена група стрептококи, които пък са причинители на остър гломерулонефрит, на ревматизъм, подостър бактериален ендокардит и т. н. Причинно-следствената връзка се търси между ангината и острото заболяване в далечните органи. Това ще установи лекуващият лекар. Причинените от стрептококи ангини се лекуват успешно.

При деца с остри тонзилити, които предизвикват атака на нефрит или нов ревматичен пристъп препоръчваме сливиците да се отстранят още при първите пристъпи. Когато заболяването е хронично, преминало е във фазата на особен вид реакция, т. нар. "автоимунна реакция", организмът създава сам антитела срещу собствената си тъкан, която играе роля на неразпознат, чужд агент. В този случай премахването на сливиците е вече без значение.

Напоследък все повече вълнува въпросът: Необходимо ли е да се оперират сливиците на алергичните деца? При по-малки деца (под 7 години) със скрита или леко проявена алергия – категорично НЕ! При тях често се среща шарен, "географски" език, т. нар. "млечна" екзема по бузите и крайниците, водниста и повтаряща се хрема, която трудно се поддава на обикновеното лечение, суха нощна кашлица, без повишена температура. Много често деца с повтарящи се субхордални ларингити (пристъпна, лаеща кашлица, главно през нощта, придружена със задух при вдишване), в по-късните години след операцията на сливиците влошават здравето си, защото алергията се задълбочава, прераства в алергичен риносинуит, синобронхит. След отстраняване на сливиците на деца, които страдат от спастичен бронхит, пристъпите зачестяват, заболяването се задълбочава, развива се бронхиална астма.

Само при доказана причинна връзка между ангините и астматичните пристъпи (бактериална алергия към същите бактерии, които се изолират и от болните тонзили) оперативната намеса е оправдана. Във всички други случаи на доказана или предполагаема алергия тонзилите се запазват.

Да не забравяме, че нищо в организма не е излишно, особено ако е лимфна тъкан, а сливиците, които са четири на брой, произвеждат B-лимфоцити, които са толкова необходими за имунната защита. При сегашната епидемия от СПИН, когато хората умират от банални инфекции, е непростимо без особени показания, с лека ръка да отстраним един незаменим имунен орган. Да не говорим за така често срещания при хора без сливици хроничен фарингит – с чувство за съхнене, дразнене, като че в гърлото има чуждо тяло, което не можеш да изкашляш. Гласът често спада, дори и когато професията не е свързана с напрежение в гласните струни.

При децата без сливици се разраства и възпалява езичната сливица, която се намира в корена на езика и не може да се оперира. Това разрастване понякога заема долната част на тонзиларните ложи и наподобява остатъци от ненапълно изрязани сливици. При възпаление на тази лимфна тъкан също може да се появят болки при гълтането, на лош дъх в устата. Лекуването на възпаленията не е оперативно, а с лекарства.

Две думи и за "пълните деца", които майките или бабите от обич прехранват. Покрай многото кабинети, които обикалят, те често попадат и при нас. Разбира се, сливиците им често са уголемени, но не са гнойни, не "запушват" гърлото и не трябва да се оперират. Нощем тези деца хъркат силно поради двойната, лоена брадичка, но дишат без паузи в дишането. И най-главното – доказано е, че след тонзилектомия телесното им тегло по редица причини се повишава.

И така, скъпи родители, не бъдете толкова настоятелни. Това понякога е в ущърб на вашите деца. Оставете лекарят специалист да прецени дали детето трябва да се оперира. Не напразно нашият мъдър народ е казал:

"СЕДЕМ ПЪТИ МЕРИ – ЕДИН ПЪТ РЕЖИ!"

Безоперативно лечение на сливици по метода акупресура
за контакти: (02) 987 40 99

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Георги ( преди 11 години )
След дълги наблюдения от стр. на баща ми той съветвал с лекарката ми и ми извадиха сливиците.Проблемите ми бяха че 1 седмица имам ангина 2 съм здрав и така много дълго време.Бързо стана малко изследвания и ми ги махнаха малко време само пих течности и после с малко по-гъста храна и ми мина.По-рядко боледувах но не обръщах внимание на опасностите.Сливиците пазят гърлото и всичко след него те поемат възпалението.Сигурно на късмет до по-миналата година бях добре.Тогава почти развих бронхит а 1 година след това стана много зле не помня с какво започна но стана така че като кашлях се давех и повръщах накрая дори без нищо закашлям се и повърна без да усетя.Някак ми мина но и сега гърлото ми е лесно раздразнимо но не повръщам.Посъветвайте се с няколко лекаря и ако махнете сливиците на детето си го пазете защото наистина е опасно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Емилия ( преди 11 години )
Синът ми е на 4 години. След като тръгна на градина боледува постоянно. Направи две сериозни ангини и в момента е с уголемени сливици, нощем хърка, събужда се от кашлица и сутрин е раздразнителен. Не искам и да си помисля за оперативно махане на сливиците. Някой ако има опит с алтернативно лечение /с хомеопатични лекарства или др/ МОЛЯ пишете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
neli ( преди 11 години )
imam du6terq na 2godini ot kakto se e rodila postoqno boledyva ot za4erveno gurlo nosat i e zapy6en trydno di6a kato spi hurka yjasno prezno6ta nikakvi kapki ne pomagat li4niq lekar ni kaza 4e ima 3slivica no prez lqtoto nemoje da se mahne i 6e ni dade talon esenta men me e strah 4esno kazano pritesnqvam se mnogo ako se stigne do operaciq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
petya ( преди 11 години )
zdraveite,sinat mi e na 2.7god. ot dva meseca e s vazpaleni slivici,ima i treta takava,ve4e byaxme 2pati v bolnica v ramkite na tezi dva meseca i doktorite kazaxa,4e tryabva da se maxnat.Nyama apetit,nerven e, ne e spokoen prez no6ta,a sliviciti sa 4erveni i pokriti sas jaltenikav sloi.Pri parvava angina ima6e lo6 dax,visoka temperatyra i povra6tane.Sega otnovo sme y doma,no toi s ogromni slivici,za4erveni,vazpeleni limfni vazli i neznaem kakvo da pravim.Molya za savet!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
afi ( преди 11 години )
zdravei.da6terq mi e na 1 i 10 meseca .ot 3 dena ima sopoli i dnes bqxme na lekar i mi kazaxa 4e ima ogolemeni slivici mn 4sto se razbolqva poslednite 3 meseca minavai i sled sedmica pak .nemoga da si go obqsnq mn q pazq nit mokraq q ostavqm daje vodi4katatai i davam xladka nikoga nesam i davala ot 4e6mata vinagi i kupuvam mineralna.neznam posavetvaiteme az sam protif da i maxat slivicite za6toto tq kat se razbole e nqma da e samo 4erveno garlo a 6te stane plevmoniq i me e srax.kakvo da napravq neznam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
стефи ( преди 11 години )
дъщеря ми е на 3 г. и 10 месеца. Днес бяхме на УНГ и ми каза че трябва да махна 3-та сливица. Детето ми ходи от 1 г. вече на детска градина, рядко боледува, имаме си най-често хрема и диша тежко. Личната лекарка е против махането на 3 сливица. Явно ще трябва да търся поне още двама специалисти за консулт, какъв е вашия опит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
DANI ( преди 11 години )
Детето ми е на по4ти на пет години от 4месеца има непостоянна температура от 37-37.5 правиха му пълни иследвания вси4ко е наред но ни казаха 4е трябва да махнем третата сливица вазможно ли е да я вдига от там понеже никои не ми дава категори4ен отговор и ходим по болници ако някои може да ми помогне или се е сбласквал с такъв проблем умолявам да ми пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
Здравейте, детето ми е на 2 месеца и половина. Има млечна екзема на бузите (така каза педиатърката). Личната лекарка каза, че сама ще отшуми, но тя се увеличава. Моля посъветвайте ме какво да правя. Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Poli ( преди 11 години )
Da6terj mi e na 4g.i e operirana ve4e ot edin mesec ot treta slivica.Predi se razboljva6e vseki mesec.Vodihme j pri razli4ni specialisti i ot vsi4ki 4uhme razli4ni mnenij.Sled operacijta ni overiha 4e njma da boleduva tolkova 4esto,no vav momenta pak sme bolni.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
radostin ( преди 11 години )
az imah xroni4na bolest na slivicite i kato doktora gi stistne puska6e gnoi i tq miri6e6 na losho i toi me pregleda i kaza 4e trqbva da se izvadqt za6toto ovrejdat sarceto i stava po bavno po to4no sarceto bie bavno i toi mi naso4i data na ivajdane na slivici i tazi bolnica se namira v ruse i koto ima takiva bolesti na slivici varvete v RUSE pri Др-Огнян Лечев toi e specialist po УНГ-уши нос гарло toi se namira v okrajna bolnica na 4-etaj i ve4e toi 6te vi kaje dr raboti i blagodarq 4e mi obarnahte vnimanie :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време