Здраве и красота

Слабо минерализираните води могат да се консумират непрекъснато

26.06.2008г. / 16 14ч.
Аз жената
Слабо минерализираните води могат да се консумират непрекъснато

На 25 юни 2008 г. се проведе дискусия на тема “Минералните води – неизчерпаем източник на здраве и красота”, с участието на проф. Стефка Петрова – национален консултант и проф. Димитър Костадинов, експерт в областта на балнеологията. Наред със здравословните аспекти и ползи от редовното пиене на минерална вода, бяха обсъдени и редица въпроси, свързани с културата и навиците на консумацията на българина.

Темата, която намери водещо място в дискусията, беше наложеният мит за редуване на минералните води при ежедневна употреба. Според експертите, присъстващи на дискусията, при употреба на минерални води с ниска степен на минерализация не е необходимо тяхното редуване. Слабо минерализираните води могат да се консумират непрекъснато и в неограничени количества.

Проф. Стефка Петрова, националният консултант по хранене и диететика, коментира: “Ако ниско минерализираната минерална вода няма специфично високо съдържание на някоя съставка на фона на общата ниска минерализация, тази вода може да се пие неограничено.”

“Слабоминерализираните наши води не съдържат минерални вещества, които да комулират в организма и да оказват токсично въздействие. Поради това те могат да се употребяват без прекъсване и смяна. Благодарение на стремежа на организма към хомеостаза, в течната среда и органите се подбират (по саморегулиращи се механизми) определени съставки от водата, от които се нуждае, а други се изхвърлят. Така се поддържа едно постоянно pH киселинно-алкално равновесие и съдържание на определени елементи в кръвта, тъканите и органите”, сподели проф. Димитър Костадинов, експерт с дългогодишна практика в областта на балнеологията и рехабилитацията.

Добре е да се подбере вода със съдържание на метасилициеви киселини, повишено Ph и с не много високо съдържание на флуорид. Ако избраната от вас вода ви създава проблеми – най-често повишаване на киселинността в стомаха, по-рядко тежест – сменете методиката, опитайте със 150 мл 60-80 мин. преди ядене и 100 мл след ядене. Ако имате непоносимост и не приемате с удоволствие определената от вас вода, посъветвайте се с лекар по физиотерапия или вашия лекуващ лекар.

- Важен фактор за приемането на вода е жаждата.

- Вода трябва да се пие през целия ден, за да се осигурят достатъчно течности на организма.

Ако количеството на телесните течности спадне под 45%, това може да има сериозни последици за здравето.

- За да се предпазим от дехидратиране, трябва да приемаме приблизително 2.5 – 3 литра вода на ден, включително тази, която идва с храната и напитките.

Минималното количество течност, което замества загубата на вода при средно ниво на физическа активност, е 2 литра.

За поддържане на водния баланс в организма човек се нуждае от ежедневен прием на вода и течности в зависимост от загубите. При умерен климат водните загуби при здрав възрастен човек са около 2,5 литра дневно, като водата се отделя основно с урината, но също с потта, издишания въздух и малка част от стомашно-чревния тракт. За поддържане на водния баланс съответно дневните потребности от вода са около 2,5 литра. Приблизително 300 мл вода се образува в организма при обмяната на веществата (метаболитна вода), около 700 мл постъпва с обичайния прием на храни, което означава, че около 1,5 л трябва да се приемат като питейна вода и други течности. Потребностите от вода при мъжете са по-големи от тези на жените, свързани с разликите в телесната маса и телесния им състав.

Най-ценното качество на слабоминерализираните води е, че те доставят на човешкия организъм безпорно чиста течност, от която се нуждае. Без съмнение имат значение и някои химически компоненти, съдържащи се в тях. Тези, които трябва да се имат предвид при подбора на минералните води, са:

- Метасилициева киселина (силициеви води) – протектира ендотела на кръвоносните съдове и ги предпазва от атеросклеротични плаки, действа нежно върху лигавиците на стомаха и червата и пречи на разлагането на токсични вещества. Действа благоприятно и върху кожата, като я прави по-еластична и по-млада. Силициевите води активират клетъчната протоплазма и повишават жизнеността на важни органи на човешкото тяло (мозък, мускули, сърце и пр.);

- Флуорът – важен елемент в минералната вода, стига да е в оптимални граници. Той има кариеспрофилактично действие и профилактира до известна степен остеопорозата;

- Повишеното съдържание на хидрокарбонати и повишеното Ph е много важно и особено полезно. Тези води помагат за благоприятно поддържане на алкално-киселинното равновесие в организма, регулиране на повишената киселинност в стомашната секреция и подобрение на диспептическите смущения в чревните пътища. Също така действат “промиващо” на храносмилателния тракт и на организма като цяло, особено ако се съчетават с магнезиево-сулфатни води. Тяхното очистително действие се засилва.

* * *

Минералната вода
Пийте повече вода в жегите
Водата

Коментирай