Писна ми

Чистят ли в хотелите по морето?

28.07.2008г. / 09 34ч.
Вергиния Генова
Чистят ли в хотелите по морето?

Невероятно, но факт – всички частни квартири по морето се накичиха с титлата семейни хотели, обаче при някои от тях е много трудно да се установят приликите. Разликите се набиват на очи веднага. Повечето от тях работят с пощенски записи за предплащане на почивката. Когато говорите по телефона от разстояние обясняват, че имат всичко за поне двузвезден хотел, накрая се оказва, че единствената прилика е в цената.

В един от така наречените семейни хотели ми направи неприятно впечатление, че отначало ти обещават допълнително легло, а когато вече си предплатил и отиваш на място с всичкия багаж се оказва, че всъщност такова легло няма. Място има, но всъщност е трябвало сам да си го донесеш. Интересна трактовка. Явно не е зле да се записват телефонните разговори, за да се знае какво и как се обещава.

В името на неизнервящата почивка решаваш да преглътнеш дребното недоразумение, като си казваш – явно съм бил толкова преуморен, че не съм разбрал, но в последващите дни почваш да търсиш прилика с хотел и не откриваш. Първо в стайте не се чисти, както подобава на един хотел, не се изхвърлят кошчетата, не се зарежда със санитарни материали, но се влиза на проверка. Що за отношение? Почиващите с чисто сърце се надяват да намерят добри хазаи, за да могат следващата година да не минават пак през сърфирането из нета, търсенето на хотели и гадаенето на кристална топка – доколко картинката отговаря на действителността. Но уви, при такова отношение, просто си добавяш още една българска услуга в черната листа и при доброжелателност от твоя страна споделяш с близки, приятели и показваш благоволение към непознати в интернет, за да не се прецакат и те. Но докога ще имаме такова отношение – взех ти парите и да не се върнеш все ми е тая, дори не те изпращат за довиждане. И когато отидеш за много по-малко пари в малък частен хотел в Гърция или в голям хотел в Турция се чувстваш едва ли не като ВИП персона в рая и само цъкаш с език и си казваш – такова отношение, такова отношение – аз ли изглеждам като холивудска звезда или хората просто са добре възпитани и си знаят интереса.

Какви са вашите наблюдения за отношението на хотелиерите по морето и какви са вашите препоръки към онези, които все още не са се отправили на морска почивка?

* * *

Кога да пуснем децата сами на море?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Te ( преди 11 години )
Отдавна не ходим по нашето Черноморие.Вече си наемаме кемпер /има вече и в България тази услуга/ почиваме в ГърцияТази година срещу 15 евро на ден получихме място в къмпинг до Кавала.В тази цена е включено място за кемпера,ел захранването,баня с несвършваща топла вода,тоалет,който винаги блестеше от чистота,шезлонги,чадър с маса и столчета на плажа,идеално чист плаж /имах чувството че всяка нощ пясъка го пресяват/,чиста вода,спокойствие.И всичко това за двама души на ден плюс място за кемпер.За същите пари у нас нямаше да можем да ползваме само чадър и шезлонги.И защо да ходя на нашето Черноморие?Догодина ще направим отново така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
elito ( преди 11 години )
eto za tova 6te sme bedna darjava neli ot ravda vmesto da investirame v na6eto si nie predpo4itame 4ujdoto a za6to da e taka kato moje pone za parite da si svar6i6 rabotata dolu gore prili4no ako ne dobre idete v 4ernomorec da vidite za kakvo stava vapros kato ne vi iskat v ravda pone 6te si struva pak i nikoi ne te zadarja v ravda kato ne ti haresva ima6 cqla balgariq a za6to ne i svqt
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Eвгения ( преди 11 години )
В отговорн на "neli popova, 36 г., ravda Публикувано на 11.08.2008Много се радвам,че най-после ще ходите в Гърция!Да си починем от вас!Никои не ви насилва да идвате в Равда-да мръсно е,хотелите са лоши, хората също!Моля ви обадете се на хилядите плажуващи тук да тръгнат за Гърция-ние живущите ще сме много благодарни,защото на руснаците,англичаните,поляците,чехите им харесва!Те може би са без претенции и са свикнали на мръсотия,а и не знаят,за Гърция-може и на тях да се обадите!Приятна почивка в Гърция на всички!"- Да, права си, че никой не ни насилва да ходим където и да е. Парите са си наши и ще си ги харчим където и да е. Само че човек решава да си харчи парите за това, което му предлагат, и се надява да получи срещу тези пари наистина това, което му обещават. Отдавна хората /навсякъде другаде,но не и в България/в този бизнес са разбрали, че тези номера не минават. Но те си нямат "Бай ***" и идеята за пустия "келепир".Та за това и по ред други причини този бизнес при тях съществува и хората с удоволствие си стягат куфарите и се връщат пак там следващото лято,защото знаят, че това което са им предложили и цената, която са платили ще бъде точно така, плюс отлично обслужване, за това, че почивката ще бъде наистина почивка, а няма да се чуди къде да се завре по плажовете и да скача като щъркел по пясъка, за да не настъпи я счупена бутилка, я нещо друго с неустановен произход или сутринта да се пули на плажа, тъй като не е успял да се наспи, защото англичаните или руснаците под/над него цяла нощ са ревали/мучали и кукуригали,пиели и са скачали от терасите на хотела в басейна. Та за това драги ми български туристе, ако наистина си решил да осъществиш една истинска почивка на спокойствие, добро отношение и там където за теб важи поговорката "Клиента винаги има право"- взимай си куфарите и беж за която и да е друга точка на планетата, но не и на българското черноморие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Павла ( преди 11 години )
Защо не се доверите на туристическите агенции, Сигурно сте разочарована, Опитйте и когато агенцията ви задоволи изискванията няма да сърфирате всяка година и да избирате по "картинка",Плюсът Ви ще е, че ще можете да изисквате от някого "цена -качество", Има много лоялни туристически агенции работещи само с катеризиране квартири и за съответната цена предлагат съответното качество.Цените им не са завишени спрямо свободно предлаганите в Интернет квартири. Опитайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
neli ( преди 11 години )
Много се радвам,че най-после ще ходите в Гърция!Да си починем от вас!Никои не ви насилва да идвате в Равда-да мръсно е,хотелите са лоши, хората също!Моля ви обадете се на хилядите плажуващи тук да тръгнат за Гърция-ние живущите ще сме много благодарни,защото на руснаците,англичаните,поляците,чехите им харесва!Те може би са без претенции и са свикнали на мръсотия,а и не знаят,за Гърция-може и на тях да се обадите!Приятна почивка в Гърция на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
neli ( преди 11 години )
Когато сте така негативни никога няма да видите изгрева,златния залез,няма да се радвате на морският бриз по крайбрежната,а ще гледате за хартиики и семки по земята!Няма да се отпуснете в романтична обстановка,а ще недоволствате от сервитьора,музиката,храната или съседчето което крещи"Заря..."Ако дойдете с такава нагласа така и ще си отидете!"Вместо цветето в парка ще виждате само умрялата мишка"Добрувайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
Напълно съм съгласна, че в България т. нар. "хотелиери" искат за кратко време да се забогатее. Отдавна сме се отказали от квартира на морето, а май скоро ще се откажем и от родното си море. Преди месец бяхме на Тасос и учудването ни беше голямо, че два шезлонга и чадър са 5 евро /никой не те задължава да наемаш/. Но дори и да наемеш, както правехме ние, то ти издават документ за деня, а и за сравнение, цената на услугата в Несебър е 20 лева.На Тасос вечерята ни беше осигурена в хубава таверна, в която собственикът в продължение на 7 вечери ни посрещаше с хляб и масло, а ни изпращаше с малко узо за всеки. На масите с германци и чехи, явно като любители на нискоградусовия алкохол, на изпроводяк им бе донасяна бутилка вино.Що се отнася до основната тема, да, всеки ден студиото ни беше почиствано и белите хавлии бяха сменяни.Ами ,аз не зная дали искам да почивам на Черно море, май не!Когато проличи доброто отношение към българския турист, може той вече да не почива на Черно море!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Desi ( преди 11 години )
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ браво бе Дани най-накрая някой ще се сети, че трябва да се отиде където хората предлагат всичко на достъпни цени. Преди две седмици се върнахме от Гърция - няма такси за шезлонг, чадър и т.н. Плажът чист, водата кристална, обслужване перфектно. А при нас какво - празни и мръсни хотели, шезлонг между 6 и 7 лева (зависи от курорта), чадър и той някъде там, плажът мръсен, за водата още по-зле. В Равда отпадните води в морето и т.н. Райско място!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ели ( преди 11 години )
Добавете към екстрите и изнудването да си платиш чадър и шезлонг на цени поне като на луксизноте плажове по света. Майка ми отиде с детето ми с предплатена карта на Китен. И се оказа, че всеки ден беше тероризирана от събирача на пари за споменатите екстри, защото плажа бил негов и те с детето не можели без да си платят да го посещават. Въпреки че жената си има собствен чадър и столче, което й е удобно и си ги мъкне от вкъщи, и не желае да ползва натрапени й "услуги". Обиколила съм няколко плажа в Италия. Да, чадъри и шезлонги има. Цените им са точно колкото на българските, но на никой и през ум не му е минало да ме рекетира да ги наемам - ако искаш, наемаш, ако не - плажа е на всички. Кеф ти - печеш се, кеф ти - носиш си чадър... За чистота - на светлинни години пред нашите плажове, не може да се сравни с тях, въпреки наглите претенции на концесионерите... Там видях една жена, чиято работа е, като си изпиеш напитката учтиво да дойде да те помоли да сложи бутилката в торбата с отпадъци, която носи... Възпитано, дискретно, чисто, удобно и ... безплатно... Веротно тамошноте концесионери също печелят от нещо, но не е от терор над туристите, имали (не)щастието да попаднат на техния плаж... "Не"-то го сложих заради бъгарските им колеги, които превръщат почивката ти в истински ад. Последните няколко дни майка ми се страхуваше да припари до плажа и търсеше други атракциони, на които да води детето докато им изтече картата... Това почивка ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
до Р. Манева ( преди 11 години )
Говорим не за квартири, а за претенции за хотел. И за цени като за хотел - две или дори три звезди. Разбира се, че има хотели и хотели, квартири и квартири, визират се точно онези, които си слагат етикет едно, а не покриват критериите.Както виждам заглавието е въпросително - т.е. предполага се, че има или поне би трябвало да има подобни хотели, подобна категория, които имат добро обслужване и човек би искал да се върне там отново и отново. Та кои са те и на мен ще ми бъде любопитно да науча, че да не се ровя напразно в интернет, защото иначе дистанционно няма как да разбереш, а лятото си отива. Вече май мина времето когато се стоварваш с куфара и чакаш някой да те покани да отседнеш при него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време