Цветя

Не оставяйте цветята да умрат

02.10.2008г. / 10 02ч.
Вергиния Генова
Не оставяйте цветята да умрат

Прибрахте ли вече цветята от балконите и градините? Ако не сте – последно позвъняване преди да са измръзнали и хубостта им да бъде погубена завинаги.

Може за някои от по-топлолюбивите и вече да е малко късно, но няколко дни студ може би не е фатален. Листата им може да са оклюмали и клончетата измръзнали, но коренът им все още би трябвало да е незасегнат, така че не се отчайвайте, ще се съвземат, ако им направите едно бързо “изкуствено дишане” или иначе казано бързо стопляне.

Преди да приберем саксиите, които сме изнесли на двора или на балкона през пролетта може да се наложи да ги сменим с по-големи. добре е да го направим сега по познатия начин: поставяне на дребни камъчета на дъното, може дори да ги покрием с парче плат, за да задържа по-добре влагата през зимните месеци. След което слагаме почвена смес, почистваме саксиите и ги прибираме на топло в къщи. Дори да не отопляваме стаите, все пак ще са по-добре, отколкото навън.

Ако, както повечето хора в последно време, отопляваме само една или две стаи в жилището си, трябва да настаним цветята според изискванията им – по-топлолюбивите в по-топлите стаи, а по-издръжливите в по-студените. В зимните месеци не само топлината, но и светлината е кът, така че при сортирането на цветята трябва да имаме предвид, че онези, които имат по-светли листа и цъфтят е добре да ги сложим по-близо до прозорците в отопляемите стаи, а нецъфтящите с тъмнозелени листа може да бъдат и по-далече от светлината. За да не ги стресираме допълнително е хубаво да им определим едно място за зимуване, където да останат до пролетта, а не да ги преместваме при всяко неделно чистене. През зимните месеци цветята не се нуждаят от кой знае колко много грижи – само трябва, в зависимост от вида да ги поливаме от време на време, като основното правило е почвата на най-горния слой да е суха, за да ги поливаме отново. Добре е редовно да проветряваме помещенията, в които сме поставили саксии и да махаме заболелите или увехналите цветове и листа.

Ако имаме щастието навсякъде в къщи да е топло, а пък ако имаме и зимна градина, тогава единствената грижа ще е да аранжираме цветята, така че да е красиво и уютно.

Ако нямаме тази възможност просто трябва да спасим цветята от измръзване, дори с цената на намалено жизнено пространство за нас.

Но пък зеленината в стаята ще ни вдъхва свежест и настроение през дългите студени месеци.

Сега е моментът и ако искаме за Коледа да имаме цъфтящи пролетни цветя да си засадим в саксия кокичета, лалета или нарциси. Така зимата ще бъде по-малко сива и по-малко депресираща за любителите на цветята.

* * *

Цветарство през октомври
Осем съвета за отглеждане на цветя в саксии през зимата
Засаждане на луковици
Жива украса за Коледа
Почиват ли цветята?

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Vily ( преди 11 години )
Току що открих това и мисля, че може да се направят чудесни каменни кашпи. Аз ще се възползвам от идеята.http://***.comfort.bg/bg/%E8%ED%F2%E5%F0%E5%F1%ED%EE/view/422.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Vily ( преди 11 години )
Благодаря ти Мрън, и аз доста се порових в нета, но ми се иска да е нещо от миди и да може да се мие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Vily ( преди 11 години )
Мили дами, омръзнаха ми вече пластмасовите саксии и много ми се иска да променя визията им. Споделете Вие какво правите по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Мрън ( преди 11 години )
Има тука някаква декорация на саксии: http://***.az-jenata.com/index.php?page=article&aid=2991
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Stefka ( преди 11 години )
Да почиват например цикламата и хипеаструма.След покоя започват да се поливат и луковиците пускат листа и цвветове. През октомври се засаждат лалета,зюмбили,нарциси и всички луковични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар