Бременност

Увеличете шансовете за овулация

09.11.2009г. / 10 54ч.
Надежда Маринова
Увеличете шансовете за овулация

Овулация се случва, когато зрялата яйцеклетка се освобождава от яйчника, тръгва по фалопиевата тръба и става годна да бъде оплодена. Овулацията обикновено настъпва редовно веднъж месечно от периода на пубертета до менопаузата с изключение на периодите на бременност и кърмене.

Не при всички жени овулацията настъпва редовно, при други изобщо не настъпва. Причините за това може да са в смущения във функцията на яйчниците, работата на хипофизната жлеза или някои други заболявания. Точната причина може да се определи след извършването на определени тестове, след което лекарят ще ви назначи подходящо лечение.

Никога не прибягвайте до самолечение с медикаменти, стимулиращи овулацията. Тъй като това са хормонални лекарства, които се взимат в определени количества и в точно определени дни от цикъла, безразборното им приемане може да навреди на здравето ви.

Ако причината не е в болестно състояние, ето какво още може да причини липса на овулация:

Пълнички жени или такива със затлъстяване може да имат проблеми с овулацията. Опитайте да се придържате към средното за вашия ръст и конструкция тегло.

Прекалено тежките и натоварващи гимнастически занимания може да са причина за липса на овулация, затова намалете темпото и тежестта на заниманията. Може да се наложи да използвате помощта на инструктор.

Често повтарящите се изтощителни и бързи диети или други ограничаващи хранителни режими може да затруднят способността на тялото ви за редовна овулация. Осигурете си редовен и балансиран хранителен режим. Тук може би също ще имате нужда от помощта на диетолог или друг специалист, ако страдате от хранителни разстройства като анорексия или булимия.

Хроничният емоционален стрес може да окаже влияние върху менструалния ви цикъл. Опитайте се да намалите стреса във всекидневието си и научете начини по-добре да се справяте с него. Например с леки физически упражнения или медитация.

Пресмятане на овулацията
По време на овулация жените са по-секси
Как действат тестовете за овулация?
Овулацията - тема във форума

 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
mariana ( преди 11 години )
Още си много малка за деца.Те са голяма отговорност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Cvetelina ( преди 11 години )
eheee az sum na 25g i ot 3 godini se opitvam da imam dete i nemoga ti kude si trugnala na 16g da go zahvurlish posle li?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
mima ( преди 11 години )
здр.искам да те питам не си ли много малка да иска6 деца аз родих на20 и мислех 4е ми е време но явно не е било такаи сега ми се живее,не сажалявам но на 16 е тварде рано не мисли6 ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
angel4eto ( преди 11 години )
moga li da te popitam za6to si re6ila da zabremenqva6 na 16 g ne e li tvarde rano za teb?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Mariq ( преди 11 години )
zdraveute az sam na 16 godini i ot izvesno vreme se opitvam da zabremeneq no ne s epolu4ava imali vazmojnost da nemoga da imam deca ? hodih na lekar no ni6to ne mi kazaha?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар