Писна ми

Ще знаем ли, когато ядем храна с ГМО?

14.01.2010г. / 17 13ч.
Ивет Лолова
Ще знаем ли, когато ядем храна с ГМО?

Никога досега в световната история човек не е бил толкова свободен духом. В началото на XXI век човек може да избира религията си: да бъде католик, протестант, православен християнин, будист, дъновист, кришнар, мюсюлманин; свободен е да бъде вегетарианец или еколог, да обича мъж или жена - да бъде хетеро или хомосексуален; да гледа екшъни или романтични филми; да слуша рок, поп, джаз, класическа музика или чалга. И за това няма да го замерят с камъни, изгорят на кладата, обесят с главата надолу или разпънат на кръст.

Но свободни духом, ние не можем вече да избираме храната, с която да храним тялото си. И колкото и диетолозите да се мъчат да ни възпитават, а ние да се опитваме да ги слушаме, оказа се, че дори и въоръжени с очила и с две лупи в магазина, пак не можем да изберем полезните храни. Просто защото на етикета никъде не пише: производителят гарантира, че в този продукт няма генно модифицирани организми (ГМО), нитрати, вредни за здравето хранителни добавки, остатъци от хормони и антибиотици.

Националният център за опазване на човешкото здраве съобщи в четвъртък на пресконференция по повод Европейския ден за здравословно хранене на деца, че предстои промяна в българското законодателство в етикирането на храните. Досега етикирането е било с препоръчителен характер, а след промяната ще стане задължително да се изписва точно съдържанието на всяка храна. Само че кой ще посегне да си купи салам, пиле, вафли или мляко, на които пише: Внимание! Тази храна съдържа ГМО, нитрати, вредни Е-номера, остатъци от хормони и антибиотици?! И защо заради едната забрана да не се съобщават имена на фирми по телевизията, не можахме да чуем „хванатите в крачка” храни, които съдържат ГМО без да са обозначени?! Но да знаете, че в Интернет няма забрани и който търси, намира.

Изводът: Духовната ни храна е на отлично ниво – в последните години се наблюдава прогрес на българското кино, театър и литература. Сега остава да се погрижим и за насъщния, защото целта на храната не е само да се наядем, но и да останем живи и здрави след това. След като получихме в наследство от древните римляни фразата "Здрав дух в здраво тяло", можем да им отговорим, че опазихме духа, но за тялото не гарантираме.

* * *

Протест срещу разпространението на генномодифицираните организми
Умеем ли да разчитаме етикетите на храните?
Банички с плънка от хранителни добавки
Внимавайте с опасните оцветители и подсладители

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Liliana Blagoeva ( преди 11 години )
И тази кампания не е от загриженост за човека , а е опит да се повишат цените на качествените продукти два - три пъти.Това се случи със соковете марка " Био-продукт", които купувам за диабетичната си внучка защото са без захар и консерванти ( поне така пише).Обикновения сок без захар е около 2,40 лева за литър, а " биологично-чистият сок " струва 4,50 - 5 лева за литър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Добра ( преди 11 години )
Не съм съгласна арендатора да отглежда и да експериминтира ГМО в моите ниви.Има кой да пише половинчати забрани , а кой ще гиконтролира не кампанийно, а ежеминутно.Защо не се огласяват вече лабораторно доказаните данни и хранителни продукти в масмедиите.Не всички имат компютри и време да го потърсят за да го прочетат.Да накараме повече хора поне да се замислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
българин ( преди 11 години )
Известни творци се включват в каузата България свободна от ГМОна митинг-концерт в неделяСофия, 24.02.2010 г.Тази неделя, 28 февруари 2010г., пред Храм-паметник Св.Александър Невски от 12 до 15 часа ще се проведе голям митинг-концерт под надслов:За България свободна от ГМО!Да съхраним земята си чиста и да пазим здравето на нашите деца!Това е поредната гражданска инициатива на родители, подкрепена от фермери, зърнопроизводители, пчелари, биоземеделци, учени и природозащитници. Протестът е насочен срещу промени на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), които биха позволили освобождаване в околна среда или отглеждане на ГМО в България.Ние настояваме: -българските власти да изпълнят препоръките на европейската комисия и да изработят и представят на българското общество политически документ - НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ за развитие на държавна политика и приоритети, която да утвърди България като свободна от ГМО територия;-незабавно да се създаде екип с широко гражданско участие за изработването на този документ.Инициативата е изцяло гражданска и е доказателство за товa, че българските граждани отстояват правото си на живот и поминък в страната си и бъдещето на децата си в нея.На митинга ще вкусите родна българска продукция: зърно, мед, вино, билки, зеленчуци, хлебни и сладкарски произведения от производители на традиционни български сортове, с методите на традиционно и био земеделие.В подкрепа на каузата, в митинга ще вземат активно участие и известни български писатели, художници, актьори, спортисти, лекари, учени.Засега участие в концерта са потвърдили Елица Тодорова и Стунджи, Камелия Тодорова, Коцето Калки, Теди Кацарова, Поли Генова, Христо Караславов, Мартин Костадинов, женски народен хор Елица, детски хор Бон Бон, вокално студио Dstars, Влади Въргала и други. Всички изпълнители участват напълно безплатно в подкрепа на идеята .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
светозара ( преди 11 години )
На етикетите на почти всички лютеници с много ситни буквички пише,че съдържат генно модифицирано нишесте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
do Slavova ( преди 11 години )
Нямало данни за действието върху човешкия организъм...опитите с мишки, вероятно, са били правени за да не увредим хамстерчетата си като ги храним с ГМО...Като чета вашето изказване, написано с дълбоко непознаване на българската граматика, силно се съмнявам, че мнението ви е компетентно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
некомпетентна ( преди 11 години )
Естествено, че ще има защитници на генномодифицираните храни - иначе какво ще работят биолозите - особено тия в БАН. А що се отнася до вредите - как ще са доказани, като говорим за вреди в дългосрочен план. А и нали са правени опити само с лабораторни мишки - върху тях е доказано, че има вреда. Сега ще чакаме да видим дали ще са вредни и за хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Desislava ( преди 11 години )
Zdraveite, cheteiki materialite vi za GMO ne moga da ne zabeleja dalboko nepoznavane ot strana na pisheshti te gi, na tozi rod organizmi, nachinat im na zasdavane, i vlijanieto im varhu choveshkijat organizam. Napalno sam protiv da se diabolozirat GMO, izpolzvaiki pri tova nepoznavaneto na nauchnata materija po vaprosa ot shirokata publika. Napalno sam saglasna s vas che nalichieto na GMO v hranite trjabva da se otbeljasva na etiketite i konsumatorite trjabva da sa informirani dali razlichnite produkti sadarjat GMO ili ne. No smjatam che e sashto tolkova vashno sashtite tezi konsumatori da se informirat che do sega njama dokazano ili registrirano vredno vasdeistvie na GMO varhu choveshkija organizam (stava vapros za utoriziranite GMO), kakvito sa sluchaite s nitratite, antibiotitzite i njakoi E-ta. Smjatam sahsto taka che e dobre horata da znajat che kultiviraneto na gennomodifitzirani rastenija, rezistentni na opredeleni bolesti ili patogeni, shte im pozvoli da konsumira rastenija, varhu koito (po tazi prichina)ne sa bili izpolzvani insektitzidi i koito v tozi smisal sa mnogo po-"chisti", otkolkoto "traditzionite" rastenija ot sashtija vid.Smjatam che tazi materija e dostatachno "spetzifichna", za da publikuvate samo mnenijata na organizatzii tip "BGmama". Tuk trjabva da se chue mnenieto na uchenite-spetzialisti, na ekologichnite organizatzii, na spetzialistite po etika e predi vsichko da ne se predstavja ednostranno vaprosa i da se nasashda mnenieto u obiknovenija chovek, che hranite s GMO sa vredni za organizma.Blagodarjas uvajenie D. Savova
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
бъдещ генномодифицир ( преди 11 години )
Ето за ГМО-тата на *** език: С помощта на "свръхтехнологии" се извлича ДНК /информационния носител в ядрото на всяка клетка/ и се вкарва в съвърщено различен организъм. Пример - В картоф се вкарва ген на студеноводна риба с цел картофа да устоява на ниски температури.В домат се вкарва ген на паяк и т.н. или се вкарват определени гени за да издържа растението на силно отровните продукти на Монсанто, Новартис и др. Тези продуки се пръскат за да се преборят с плевелите и други врагове по културите. Има няколко страни на въпроса: 1. Етична - изкуствено намесване в хармонията на природата и акта на творението.Аз не мога да коментирам. Всеки сам за себе си ще коментира.2. Здравословна - налице са вече дузини много сериозни изследвания /посл. от Австрийски екипи/, доказващи вредата от употребата на ГМО./Изследвания са правени с плъхове и др. гризачи и резултатите са плачевни/. Дори не ми се пише. Има и косвена вреда от пръскането със силно отровните препарати по растението. Но най-тревожно от всичко е факта, че се променя самата наследствена информация в бъдещите поколения.3. Икономическа - заробване на фермерите и преразпределение на капитала към мултинационалните корпорации.Фермерите се задължават да купуват всяка година нови семена от корпорацията защото старите са безплодни, както и да купуват препарата с който се пръска растението.4. Природо-съобразна - почвата се замърсява, ерозира. Водата също, а чрез кръговрата се разпространява навсякъде. Микроорганизмите, дребните гризачи, а по веригата всички животни се хранят с тези ГМ-организми. 5. Морална, хуманна и т.н. - В случай, че вятърът разпострани тези организми в ниви с традиционни култури корпорациите започват да те съдят за кражба на патент. Всички ГМО се патентоват, за разлика от нормалните храни. Тогава или се примиряващи започвашда ги използваш срещу заплащане или се съдиш с години с неясен изход от делата, ако дотогава не се разиориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
анчето ( преди 11 години )
човечеството върви към самоунищожение. затънали сме до шия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
янчето ( преди 11 години )