Семейство

Феминизира се бедността в България

05.03.2010г. / 16 04ч.
Ивет Лолова
Феминизира се бедността в България

Въпреки ясната политика на България по равенството между половете, българската жена все още не е равна с мъжа. Това каза проф. Желязко Христов, председател на КНСБ на пресконференция по повод 8-ми март - Международен ден на женската солидарност. На срещата председателят на Синдиката на Българските учители - КНСБ Янка Такева връчи награди на активни деятели на Обществения женски парламент.

Женският пол е засегнат социално и икономически повече от колкото мъжкият, в три основни направления: по-голяма безработица, по-ниски заплати, по-малко заемани управленски постове. Сред нерешените проблеми за равенство между половете е и фактът, че продължава да съществува съвременното вид робство на жените, изразяващо се в трафика на хора и нарастващото домашно насилие.

По данни от четвъртото тримесечие на 2009 г. 1/3 от домакинствата живеят под прага на бедността. Според изследванията семействата, начело на които стоят жени, са с около 25-30 % по-бедни от тези с глава на домакинството - мъж. Това говори за по-нисък социално-икономически статус на жените и за феминизация на бедността.

Жените в България са с по-високо образование от мъжете, но това не ги прави по-предпочитани на пазара на труда. Поради съществуващи стереотипи работодателите наемат на работа по-често мъже, независимо от образованието и квалификацията на жените кандидати. Затова жените по-трудно си намират работа по специалността и имат по-малки възможности за израстване в професията и кариерата. Женската безработица за четвъртото тримесечие на 2009 г. по данни на НСИ се е увеличила с 2.3 %.  Налице е голямо различие в заплащането на жените. Средната работна заплата през 2009 г. е по-ниска с 15.7 % от тази на мъжете.

Около 2/3 от жените са наети в нископлатени отрасли, където работната заплата е със 75 % по-ниска от средната за страната. Високото ниво на безработицата в някои части на България карат жените да приемат работа при всякакви условия, което е предпоставка за развитието на сивата икономика. 

Независимо от мрачната статистика проф. Христов апелира да спрем да гледаме по балкански с високомерие на българската жена. Той изказа своите поздравления към всички българки - стожери на семейството и духовността. Независимо от различните политически оценки на празника 8-ми март си остава ден, в който всички мъже трябва да покажат своята признателност на майките, дъщерите и съпругите си, защото те са тези, които отстояват доброто и любовта между хората.

Жени на работа
Проблемите на работещата жена
Рецепта за успешна кариера по женски
Майка и работеща жена

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Стефка ( преди 11 години )
Съгласна съм.И аз-60годишна, болна от Множествена склероза-100% нетрудоспособност ,с 28г2мес трудов стаж получавам...50% от заработената пенсия пенсия(по документ на НОИ)-при 0 лева за безплатни лекарства и рехабилитация) Как ли е в Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар