Семейство

Семейни скандали – три пъти на ден по пет минути

30.03.2010г. / 12 43ч.
Надежда Маринова
Семейни скандали – три пъти на ден по пет минути

Караници, скандали, пререкания, спречквания се завихрят във всяко семейство – дори и в най-миролюбивото. Средностатистически това се случва по три пъти на ден. Средната продължителност на скандала е пет минути. За една година хората прекарват в караници около 91 часа. Автор на най-свирепите скандали обикновено става майката. Това сочи проучване на 3-членни семейства от Великобритания.

Най-честата причина за дразгите са битовите проблеми. Родителите обвиняват децата си, че „живеят вкъщи като на хотел”, съпрузите се упрекват един друг в безразличие. Често пъти повод за неприятен спор става времето, което всеки прекарва пред телевизора и кое предаване да се гледа – спорт или филм, докато в същото време децата искат анимация. Особено често кавгите се случват в почивните и в празничните дни - а поводите са много: къде да прекараме почивката, какво да правим, докато почиваме и т.н.

След бурните дебати и гръмката размяна на реплики, дъщерите хлопват вратата зад себе си, а бащите се качват на автомобила и поемат нанякъде, за да им премине ядът.

Изводът: Скандалите са обичайно явление във всяко семейство. Но въпреки, че на пръв поглед представляват тежък психологически момент, в крайна сметка те играят важна роля в строителството и укрепването на фамилните връзки. Особено важно е значението им на канал за „изпускане на парата”. Запазените и натрупани в себе си обиди може да отключат в бъдеще множество болести. Затова леките пререкания се отразяват положително както на семейния живот, така и на личното здраве.

Съвет как да се успокоим след скандала: Много бавно пребройте до десет и забравете за спречкването.

И ако се окаже, че препоръката "Семейни скандали три пъти на ден по пет минути" наистина работи в ползва на фамилното щастие, ще трябва да препоръчаме на отдел "Ритуални служби" да я връчват на всички младоженци.

* * *

Как да го накарам да ме чуе
Какво не разбираме у мъжете?

Коментирай
Свободно време