Проблемът косопад не е само мъжки. За съжаление, оредяването и падането на косата при жените съществува и е не по-малко обезсърчаващо. Още повече, че косата за жените е едно от мощните оръжия за съблазняване, както и незаменим естествен аксесоар.

В повечето случаи този проблем може да се третира и успехите са постижими. Но всичко зависи от причината. За жалост невинаги това състояние е лечимо.

Ето някои от причините, които предизвикват това неприятно и обезсърчаващо състояние на косата.

Физически стрес

Тежки физически травми, причинени от автомобилни катастрофи, хирургически операции, тежки заболявания, в някои случаи дори грип, могат да предизвикат косопад, наречен телогенен ефлувиум. Косата има цикъл, през който преминава в определени периоди – фаза на растеж, фаза на застой, фаза на опадане.

Когато организмът преживее подобен травматичен стрес, избутването на косъма от корена може да се ускори и това да предизвика по-скорошно опадане.

Бременност

Бременността също се причислява към физическия стрес, тъй като в тялото настъпват множество хормонални проблеми. В някои случаи това води до косопад. Много по-често това се случва непосредствено след самото раждане, а не по време на бременността. Все пак, раждането си е стресиращ момент. Обикновено този проблем отшумява след няколко месеца.

Липса на протеин

Ако приемът на протеини в хранителния ви режим е недостатъчен, оредяването на косата ви може да е свързано с това. Протеините са свързани пряко с изграждането на косъма. Липсата им ще се отрази върху косата след няколко месеца, смятат дерматолози от Американската академия по дерматология и венерология. За да избегнете това, яжте повече рибни продукти, месо, яйца. Ако сте вегетарианци, използвайте алтернативните веган източници на протеини.

Наследственост

Женският вариант на косопада, наречен още андрогенна алопеция, е еквивалентът на мъжкото оплешивяване. Ако във фамилията ви има случаи на женско оплешивяване, вероятно сте застрашени от появата на този проблем в по-късен етап.

Съществено опадане на косата се наблюдава рядко, за разлика от мъжете. При жените по-скоро по-характерно е видимото изтъняване на косата, което води до прозиране на скалпа.

Противозачатъчни

Както през бременността, по време на която хормоните се изменят, така и при взимането на противозачатъчни препарати също има вероятност да се появи косопад от типа телогенен ефлувиум. Хормоналните промени по време на менопаузата също са фактор за това състояние. Спирането на оралните контрацептиви е също толкова вероятно да предизвика проблем с косата, колкото и употребата им. При всички случаи е добре да се консултирате с дерматолог.

Емоционален стрес

Тежките загуби на близки хора, проблемите в семейството, грижи за болен близък, развод – все причини, които могат да увредят здравето на косата ви. В сравнение с физическия стрес увреждането е по-малко, но е възможно.

Според специалистите психическото претоварване е по-скоро лостът, който спомага за отключването и засилването на този проблем, отколкото да е пряка причина за появата му. За да си помогнете е добре да изразходвате негативната енергия. Стресът вреди не само на косата ви!

Анемия

Вече всяка десета жена на възраст между 20 и 49 години страда от анемия. Недостигът на желязо е основният причинител на това състояние. Желязодефицитната анемия се установява с кръвни изследвания, така че вашият лекар лесно ще установи дали това е причината за косопада ви. Вземайте желязо добавка. При анемията са на лице още някои симптоми – бледа кожа, умора, главоболие, световъртеж, студени крайници.

Хипотиреоидизъм

Намалената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) е свързана с недостига на хормони, които имат огромно значение при обмяната на веществата, растежа, развитието и окосмяването. Ако това е причината за косопада, вашият лекар ще го установи отново с кръвни изследвания и след като регулирате нивата на хормоните в кръвта, оредяването на косата постепенно ще спре след няколко месеца.

Още по темата

Рязко отслабване

Бързата загуба на тегло може да доведе до общо отпадане на организма и оредяване на косата. Това може и да се случи дори при достигане на оптималното тегло. Ако загубата на тегло е в следствие на неправилно хранене, това означава, че нивата на витамини и минерали в организма също рязко са намалели. Анорексията, булимията са състояния, при които косопадът е често срещан.

Синдром на поликистозни яйчници

Това състояние е друг вид дисбаланс на хормонално ниво, който засяга женските и мъжките полови хормони в организма на жената. Повишените нива на тестостерон, рискът от диабет, промените в менструацията, затлъстяването, особено в областта на талията, безплодието, както и косопадът са все състояния, които могат да възникнат в следствие на този хормонален дисбаланс. Борбата с този проблем включва терапия с медикаменти, диета, физически упражнения.

Стегнати прически

Прекалено стегнатите прически не са за предпочитане, тъй като опъването на косъма би могло да доведе до по-скорошното му отслабване и падане. Изтъняването на косата заради прекомерното дърпане може да доведе до опадане на повече косми от допустимото количество за деня (150-200 косъма). Екстремно стегнатите плитки, конски опашки, кокове, изправянето, сушенето, къдренето – избягвайте да ги прилагате ежедневно, за да не предизвикате проблеми с косата си.