Бременност

Опасно ли е пътуване със самолет по време на бременност

05.03.2012г. / 15 32ч.
Мария Дуковска
Опасно ли е пътуване със самолет по време на бременност

По време на бременност е добре да следим както физическото си състояние, така и психологическото. Всяка травма за бременната жена би могла да навреди и на детето.

Едно от най-честите питания на бременните е дали могат да пътуват със самолет и има ли някакви рискове за плода. Според медицинските специалисти, при една нормално протичаща бременност, без патологии, не съществуват никакви определени рискове или опасности при пътуване със самолет. Дори се смята за по-безопасно, отколкото пътуване с автомобил по нашите пътища, осеяни с дупки. Но все пак, ако разполагате с гъвкав график и можете да избирате дата за пътуването си, добре е да се придържате то да се случи в рамките на 14-28 гестационна седмица. Гинеколозите твърдят, че това е най-удачното и безпроблемно време, както за вашето удобство, така и за здравето на бебчо.

Преди да предприемете пътуването, проверете за следните неща:

1. Каква е политиката на компанията, с която ще летите, относно бременни жени на борда. Има компании, които забраняват пътуване на бременни жени над 32-ра гестационна седмица и подлежите на санкции, ако излъжете. Затова е добре да проверите, просто за всеки случай.

2. Консултирайте се с наблюдаващия ви гинеколог при всички положения. Дори и да нямате проблеми или оплаквания досега, нека ви прегледа и одобри пътуването ви.

3. Закопчайте си колана по време на полета. Но за да не притискате плода, закопчайте колана под корема, в началото на бедрата.

4. Пийте много течности. Заради ниската влажност в самолета, има риск от обезводняване на организма.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай