Бременност

Анемия при бременните – как да я предотвратим?

23.03.2012г. / 11 31ч.
Вергиния Генова
Анемия при бременните – как да я предотвратим?

Анемията е много често срещан здравословен проблем при бременните.
Особено уязвими са много младите жени или тези над 40 години.

Едни от причините са храненето с некачествени храни, с ниско съдържание на витамини и минерали.
Различни заболявания на стомаха, черния дроб или червата, при които се нарушава усвояването на желязо и разпространяването му към органите.
Анемия може да се предизвика и от много други проблеми преди или след забременяването.

Затова е много важно бременните жени да следят кръвните си показатели, в това число и хемоглобина. Защо е важно това? Защото хемоглобинът, който е част от червените кръвни телца, отговаря за доставката на кислород до всички органи и тъкани в човешкото тяло. А ако жената е бременна и до току-що сформиралото се човешко същество в утробата й.

Липсата на достатъчно кислород може да доведе до редица увреждания на бебето. Трябва да знаем, че желязото, което е най-важната съставка влияе за правилното формиране на плацентата, чрез която бебето се храни. Още през първия триместър се изгражда кръвоносната система и се оформят органите на бебето и респективно се нуждае от повече желязо. Да не говорим, че ако жената е бременна с повече от един плод, се нуждае от много повече желязо.

Отделно от това протичат различни процеси в самото тяло на майката, което пък от своя страна изисква още повече желязо и за нейния организъм.

Затова и приемът на желязо е много важно да бъде увеличен и преди бременността, ако е планирана или веднага след това.
Потребността на бременните от желязо е средно 0.3 mg на денонощие.

Основният начин за набавяне на желязо е чрез храната. Богатите на желязо храни са:

  • зелените – коприва, лапад, зеле, броколи, грах, зелен фасул и други тъмнолистни зеленчуци
  • варива – елда, киноа
  • жълтъци, сирене
  • суровите ядки и семена
  • лук, чесън
  • плодове – портокали, грейпфрути, ягоди, киви
  • месо – червено свинско и агнешко месо, черен дроб
  • морски дарове – с които обаче е препоръчително да се внимава по време на бременност.

Може да си правите сокове от зеленчуците и плодовете. Леки салати примесени с елда и киноа. Когато ви пригладнее между храненията да хапвате по няколко сурови ядки. И така ще сте сигурна, че се храните и здравословно и не ви липсва желязо.

Не пропускайте консултациите и кръвните изследвания, които се правят по време на бременността – освен, че я следят, те ви дават една допълнителна сигурност, че правите всичко, което зависи от вас, за да родите здраво бебе.

И най-важното, което трябва да се знае от всяка бременна – за да предпазите себе си и бебето си от анемия, освен че трябва да приемате необходимото количество желязо, предписано от вашия лекар, то трябва да приемате и достатъчно количество витамин C, който допринася за усвояването му. Трябва да се стремите да сте със силна имунна система, в добро общо състояние, да приемате фолиева киселина и B12, за да се радвате в крайна сметка на приятна бременност и здраво бебе.

Прочетете още:

Коментирай