Бременност

Бременна с близнаци – какви са шансовете?

30.03.2012г. / 13 48ч.
Вергиния Генова
Бременна с близнаци – какви са шансовете?

Много жени си мечтаят с един куршум да отстрелят два заека, казано иначе – с една бременност да родят две или три деца. С ин витро процедурите това е напълно възможно, но какви са шансовете да родите близнаци без него?

Според статистиката е възможно да родите близнаци, без предварително да планирате, ако в рода ви, по майчина линия, има и други близнаци. Тогава обаче се подгответе за двуяйчни близнаци.

Жените, които са бременни за втори или трети път също може да бъдат зарадвани с едно бебе повече от предвиденото – неочаквана радост в къщи.

Жените след 35 години, които си мислят, че са изтървали влака да станат майки, могат да бъдат зарадвани и възнаградени с две дечица, вместо с едно. Обяснява се с усилена овулация и отново могат да се родят двуяйчни близнаци.

Интересно е, че според статистиката е по-голяма вероятността да забременеят с близнаци жени, които имат някакви аномалии в строежа на матката, като например двурога матка.

Някои статистики пък определят като голяма вероятността да заченете близнаци, ако направите това, докато кърмите предишното си бебе. Тогава ще се видите в истинско радостно чудо – няколко деца на почти една и съща възраст.

По-късият менструален цикъл отново дава шансове за двойна бременност, както и зачеването през пролетта, защото светлината влияе благотворно на синтеза на хормоните.

Все пак както се казва – човек предполага, Господ разполага. Колкото и да ни се иска да имаме близнаци, трябва да се радваме и на това, което имаме. А ако просто искаме повече деца и сме в кондиция да ги родим, дори да не са близнаци, пак ще напълнят къщата с радостна глъч и много грижи.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай