Бременност

Мъжът удря първия шамар на жена си през бременността

28.06.2012г. / 17 19ч.
Ивет Лолова
Мъжът удря първия шамар на жена си през бременността

Бременността и раждането на първото дете се считат в много случаи за отключващи домашното насилие. Това каза Илияна Стойчева, говорител на Алианса за защита от домашно насилие.

„През годините са правени такива изследвания и една от тенденциите е, че първите прояви на насилие започват с бременността и раждането на първото дете. Тогава жената не е отдадена изцяло и единствено на партньора си. По своята същност насилието представлява контрол и употребата на власт над другия. Насилникът изисква постоянно внимание от страна на другия спрямо него и когато види и се почувства несигурен, че любовта на жена му и вниманието й не е насочено единствено към него, тогава реагира с обида или шамар. Жените, жертви на насилие, много често живеят с чувство за вина. На тях им е вменена вината, че те не правят достатъчно, за да може съпругът или приятелят да се чувстват добре.“ – поясни тя.

Мирослав Наумов – консултант във фондация „Пулс“, град Перник, член на Алианс за защита от домашно насилие подчерта, че в началото на връзката насилникът не се държи като такъв. Напротив – той е галантен, чаровен, подкрепящ, така че трудно може да бъде разпознат. Но при първата криза в семейството се проявява и агресивната му същност. Въпреки, че кризисните случаи са различни – от загуба на работа, до финансови затруднения, най-често срещаният период на започване на домашното насилие е бременността и появата на нов член на семейството – когато се ражда първото дете.

Илияна Стойчева и Мирослав Наумов са част от инициативата срещу домашното насилие „Удари мен, не нея“. И двамата са категорични, че жените не бива да пропускат първите сигнали и симптоми на домашното насилие – обида, шамар, пошляпване, сексуално посегателство – и да потърсят професионална помощ.

Очаквайте на страниците на Az-jenata.bg цялото им интервю.

Снимка: Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай