Бременност

Повече от половината българки не знаят какво е овулация

02.10.2012г. / 15 35ч.
Аз жената
Повече от половината българки не знаят какво е овулация

Над 80% от българките във фертилна възраст не са напълно наясно какво представлява овулацията, а 41% от жените вярват в мита, че могат да забременеят извън периода на овулация. Това показа националното проучване направено от агенция за маркетингови проучвания „Прагматика“, по поръчка на Oview сред жени между 20 и 40 г. „Стил на живот и семейно планиране сред жените във фертилна възраст“.

Проучването посочва, че почти 80% от планиращите бременност се чувстват готови да бъдат майки, но 60% от тях се притесняват дали ще успеят да забременеят.

„Научно доказано е, че жената може да забременее единствено по време на овулацията, която протича в рамките на 24-36 часа, веднъж месечно. Същевременно, шансът за забременяване в този период е едва 35%. Това прави овулацията процес, който е необходимо да идентифицираме с максимална точност, за да случим бебеправенето по-бързо и лесно. За това и тестовете за овулация Oview са един инструмент за бъдещите майки, с който да забременеят по-бързо и планират по-добре.“, сподели Анелия Гроздева, бранд мениджър на фирмата.

Данните от изследването показват, че 78% от жените биха ползвали тестове за овулация, които са надежден инструмент за точно определяне на овулационния период, в който жените могат да забременеят.

Ежедневието на жените във фертилна възраст често е натоварено, а естествен резултат е стресът, с който се идентифицират 39% от жените, участвали в проучването. Стресът е и основният фактор, който бъдещите майки биха намалили когато планират да имат бебе. Значителна част от анкетираните заявяват, че бебеправенето е отнело повече от 6 месеца, а 44% са готови да потърсят лекарска помощ чак година след взимането на съдбоносното решение ако не успеят да забременеят.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Dasteria na akusherk ( преди 11 години )
Ai dano tazi cast ot balgarkite pone da znaqt kakvo e mesecen cikal i kolko meseca protica bremenosta, ilioste po-prosto - kolko dupki imat!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар