Бременност

5 причини бременните да забравят за високи токчета

Високите токчета при бременните водят до риск от аборт и цезарово сечение

05.11.2012г. / 11 14ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Макар че обувките на високи токчета може да са вашата страст, бременността е периодът, в който трябва да забравите за тях. Носете ниски широки токове – не повече от 4-5 см високи и компенсирайте женското си излъчване с други модни аксесоари. (Вижте снимките в галерията ни „Тежки бижута за нежни жени".)

Ето какво още трябва да знаем:

Какво става, когато обуем обувки на висок ток?

Променя се опорната точка на крака – вместо на цяло стъпало, жената се опира само на пръстите. Това понижава устойчивостта и отслабва връзката между стъпалото и глезена. Променя се натоварването на гръбначния стълб: центърът на тежестта се премества напред, опитвайки се да запази равновесие, жената се издърпва назад. Увеличава се напрежението на мускулите на краката, кръста и гръбначния стълб.

 

Свързани статии

Вредите за майката и бебето

1. Хормоналните промени, които протичат в организма на бременната жена, водят до отслабване на сухожилията. Увеличените килограми натоварват допълнително мускулите и вените на краката. В резултат се получава нарушение на кръвообращението, което води до варикозни вени и развитие на плоскостъпие.

2. С всеки месец коремът на бременната жена расте, което измества центъра на тежестта на тялото. Така тя може лесно да се спъне, да падне и да получи травма.

3. Заради изместване на центъра на тежестта на бременната жена, бебето може да заеме неправилно положение в корема, което да стане предписание за цезарово сечение.

4. Силното напрежение в мускулите на краката, повишеното натоварване на гръбначния стълб и съдовете в тазобедрената област може да предизвикат контракции на матката, което води до риск от спонтанен аборт.

5. Отново заради промяна на центъра на тежестта, който е изместен напред, заради високите токчета мускулите и кожата се разтягат и коремът увисва. Резултатът е видим след раждането във формата на увиснала кожа от корема.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати