Бременност

Извънболничното раждане трябва да се регламентира

Неправителствени организации искат регламентиране на извънболничното раждане

20.11.2012г. / 14 45ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Има нужда от регламент за извънболничното раждане, за да се намали рискът за майката и бебето.

Съществува необходимост от промяна в правната уредба в България, така че да се даде възможност на медицински лица да оказват помощ при раждания извън болница. Това смятат от Сдружение „Родилница“, Сдружение„Естествено“, „Асоциация на българските дули“, Фондация „Родители за Родители“ и Българският Хелзинкски комитет. Петте неправителствени организации дадоха специална пресконференция по темата на 20 ноември 2012 в София Прес. На пресконференцията присъстваха и представители от Алианса на българските акушерки.

Свързани статии

Според българското и международното законодателство бременната жена може свободно да избира мястото на раждане, включително и в собствения й дом. Акушерките и други медицински лица обаче не могат да асистират при раждане в дома, поради липса на регламент. Това поставя в необоснован риск майките, които раждат планирано у дома. Според Европейския съд за правата на човека държавата не трябва да възпрепятства медицински лица, които биха искали да акушират вкъщи, заявяват от неправителствените организации. Те са категорични, че рискът при планирано домашно раждане може да се намали до този в болницата, ако при раждането присъства медицинско лице.

В момента жените, които избират да родят вкъщи, се третират много зле ако се обърнат към болницата за помощ – викат се медиите, вика се полиция и социалните служби. Това отношение води до нежелание на жените да търсят помощ в болницата, когато им се налага. Жените имат нужда и от помощта на акушерки – когато бременността и раждането протичат нормално, и от помощта на специалисти акушер-гинеколози – когато има някаква патология. Двете системи на здравни грижи са взаимнодопълващи се и е в интерес на цялото общество те да са добре регулирани и да работят заедно, смятат от сдружение „Родилница“.

Родилница“ е сдружение на жени и майки, чиято цел е да подобри състоянието на родилната помощ в България и да разпространява информация за правата, които жените имат по време на раждане. Сдружението е регистрирано през януари 2012 година, но функционира като неформална гражданска група от ноември 2009 г. Предишни кампании на „Родилница“ включват разясняване на понятието „Информирано съгласие“, както и кампания „Първи контакт“ – за необходимостта майката и бебето да не се разделят след раждането.

Коментирай